Nie ma chyba bardziej typowego owocu dla czeskich słodkich dań i deserów niż ukochane jabłka. Szczególnie teraz jesienią, kiedy w każdym ogrodzie dojrzewają jabłka, przygotowanie deseru z jabłek jest bardzo popularne. Jeśli więc jesteś miłośnikiem deserów z jabłkami, ten przepis jest dla Ciebie. W dzisiejszym artykule przygotujemy delikatną i pyszną szarlotkę, którą pokocha każdy. Ponadto ma bardzo prosty i szybki sposób przygotowania, który pokochasz. Dajcie znać w komentarzach, czy próbowaliście już tego fantastycznego ciasta. Przyjrzyjmy się temu wspólnie.

Co będzie nam potrzebne:
- 4 jajka
- 250 g cukru granulowanego
- 200 g kefiru
- 150 g masła
- 3 g cukru waniliowego
- proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 280 – 300 g zwykłej mąki
- 4-5 jabłek
Jak postępować:
1) W misce umieścić mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Mix.
2) W drugiej misce ubić zmiękczone masło, następnie ubić cukier i dodać jajka po jednym na raz.
3) Następnie wmieszać kefir i suche składniki wymieszane z mąką, po trochu na raz.
4) Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć rdzenie i cienko pokroić.
5) Formę do pieczenia posmarować olejem, równomiernie rozłożyć ciasto i na wierzchu umieścić połówki jabłek, pokrojone w plasterki.

6) Posypać cukrem pudrem i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180°C. Piec przez około 40 – 50 minut. Skończone. Pokrój w plastry i podawaj.

Życzymy smacznego!

























