Strona główna PRZEPISY Cudownie miękka i pyszna szarlotka z szybkim przygotowaniem – każdy ją pokocha!

Cudownie miękka i pyszna szarlotka z szybkim przygotowaniem – każdy ją pokocha!

Nie ma chyba bardziej typowego owocu dla czeskich słodkich dań i deserów niż ukochane jabłka. Szczególnie teraz jesienią, kiedy w każdym ogrodzie dojrzewają jabłka, przygotowanie deseru z jabłek jest bardzo popularne. Jeśli więc jesteś miłośnikiem deserów z jabłkami, ten przepis jest dla Ciebie. W dzisiejszym artykule przygotujemy delikatną i pyszną szarlotkę, którą pokocha każdy. Ponadto ma bardzo prosty i szybki sposób przygotowania, który pokochasz. Dajcie znać w komentarzach, czy próbowaliście już tego fantastycznego ciasta. Przyjrzyjmy się temu wspólnie.

jablečný koláč21
Źródło: youtube.com/Mazzali Oshxona

Co będzie nam potrzebne:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru granulowanego
  • 200 g kefiru
  • 150 g masła
  • 3 g cukru waniliowego
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 280 – 300 g zwykłej mąki
  • 4-5 jabłek

Jak postępować:

1) W misce umieścić mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Mix.

2) W drugiej misce ubić zmiękczone masło, następnie ubić cukier i dodać jajka po jednym na raz.

3) Następnie wmieszać kefir i suche składniki wymieszane z mąką, po trochu na raz.

4) Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć rdzenie i cienko pokroić.

5) Formę do pieczenia posmarować olejem, równomiernie rozłożyć ciasto i na wierzchu umieścić połówki jabłek, pokrojone w plasterki.

sdd
Źródło: youtube.com/Mazzali Oshxona

6) Posypać cukrem pudrem i wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 180°C. Piec przez około 40 – 50 minut. Skończone. Pokrój w plastry i podawaj.

na
Źródło: youtube.com/Mazzali Oshxona

Życzymy smacznego!

INSTRUKCJE WIDEO:

Źródło przepisu: Mazzali Oshxona