Strona główna PRZEPISY Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj tę szarlotkę z pysznym kremem

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj tę szarlotkę z pysznym kremem

Masz ochotę na deser po obiedzie? Ten deser jabłkowy ze śmietaną to idealna propozycja. Ty i cała Twoja rodzina pokochacie smak tego pysznego jabłkowego deseru. Już dziś przygotuj to genialne ciasto dla swoich przyjaciół i bliskich i zachwyć swoich bliskich. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego potrzebujemy i jak postępować.

jablk
Źródło: domowe-wypieki.pl

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 300 g masła
  • 230 g cukru
  • 6 jaj
  • 3 cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • 30 g rodzynek
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Warstwa serowa:

  • 500 g miękkiego twarogu lub mascarpone
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 18 g kremu waniliowego

Dalej:

  • cukier puder do posypania

Jak postępować:

1) Przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, poćwiartować i wydrążyć. Ćwiartki jabłek pokroić na plasterki.

2) W dużym rondlu roztopić masło. Dodać jabłka i rodzynki. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie, ale nadal będą trzymać swój kształt. Dodać cynamon, delikatnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

3) Przygotować biszkopt. Wycisnąć sok z 3 cytryn.

4) Zmiękczone masło ubić z cukrem do jasności i puszystości. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać sok z cytryny.

5) Na koniec delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

6) Dno prostokątnej formy o wymiarach 35 × 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć warstwowo więcej niż połowę ciasta. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwowo zimne jabłka.

7) Przygotować warstwę twarogową. Wszystkie składniki umieścić w misce i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Układać warstwowo na wierzchu jabłek.

8) Na wierzchu twarogowej masy wyłożyć resztę ciasta i lekko przejechać po niej łyżką. (Ciasto będzie się mieszać podczas pieczenia).

9) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia w blaszce.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: domowe-wypieki.pl