Strona główna PRZEPISY Deser jabłkowy z kremem śmietankowym i bardzo delikatnym biszkoptem

Deser jabłkowy z kremem śmietankowym i bardzo delikatnym biszkoptem

Jeśli uwielbiasz jeść słodkości i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością. Przygotuj swoim znajomym lub rodzinie przepis na deser jabłkowy z kremem śmietankowym i bardzo delikatnym biszkoptem. Każdy pokocha ten deser. Niezależnie od tego, czy delektujesz się ulubioną kawą w samotności, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci tego smacznego deseru.

jablečný zákusek se smetanovým krémem a velmi jemným piškotem
Źródło: ala-piecze.blogspot.com

Co będzie nam potrzebne do deseru z jabłek:

Na ciasto:

  • 130 g mąki pszennej zwykłej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g grubego cukru
  • 100 g masła
  • 70 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Na warstwę jabłkową

:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 2 szt. waniliowego kremu w proszku

Krem Stracciatella:

  • 0,5 l bitej śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 100 g płatków czekoladowych
  • 5 łyżeczek żelatyny instant
  • 1/3 szklanki wody

Następny:

  • 1 pk. galaretki cytrynowej

Jak postępować:

1) Miękkie masło, margarynę i cukier ubić na pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy najpierw po kolei żółtko, a następnie jajko. Ubijać jeszcze przez kilka minut.

2) Wymieszać mąkę, skrobię i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość sztywne, więc najlepiej nakładać je warstwami za pomocą szpatułki.

3) Wstawić do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 175°C na około 25 minut i piec do uzyskania jasnozłotego koloru (sprawdzić wykałaczką).

Warstwa jabłek:

4) Jabłka obrać i grubo zetrzeć na tarce. Przełożyć masę do rondla, dodać masło i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Gotować przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ułożyć warstwę na cieście.

Krem Stracciatella:

5) Żelatynę zalać zimną wodą i pozwolić jej napęcznieć, a następnie rozpuścić przez ogrzewanie. Mascarpone ubić z cukrem pudrem i jogurtem, następnie dodać ubitą śmietanę. Wymieszać z żelatyną. Na koniec dodajemy płatki czekoladowe i ponownie mieszamy ręcznie, za pomocą szpatułki.

6) Gotową masę wyłożyć na wierzchu zestalonej masy jabłkowej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia i przed podaniem polewamy cytrynową żelatyną.

Życzymy smacznego!

Pokochasz ten jabłkowy deser z kremowym kremem i bardzo miękkim biszkoptem.