Strona główna PRZEPISY Przygotuj fantastyczny strudel jabłkowy z ciasta sernikowego – niesamowity smak

Przygotuj fantastyczny strudel jabłkowy z ciasta sernikowego – niesamowity smak

Masz ochotę na coś słodkiego i masz w domu mnóstwo jabłek, które nie wiesz jak wykorzystać? Zapoznajcie się z dzisiejszym przepisem na fantastyczny strudel jabłkowy z ciasta sernikowego, który smakuje niesamowicie i jest łatwy w przygotowaniu. Zrób ten niesamowity deser dla swojej rodziny i przyjaciół, którzy pokochają go tak samo jak Ty. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak należy postępować.

jablečný závin


Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 250g twarogu w tubie
  • 250g masła lub (Hera – najlepiej masło, Zlatá Haná)
  • 350g zwykłej mąki
  • proszek do pieczenia – około pół torebki
  • mąka do posypania

Dla nadzienia:

  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • cukier granulowany
  • rodzynki – można namoczyć w rumie
  • orzechy włoskie
  • cynamon

Na ukończeniu:

  • 1szt ubitego jajka do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Jak postępować:

1) Twaróg i masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż składniki osiągną temperaturę pokojową. Następnie przełożyć do miski, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto można zostawić w robocie kuchennym lub w domowej maszynie do pieczenia.

2) Można wstawić ciasto do lodówki, żeby odpoczęło, ale nie trzeba. Ciasto rozwałkować na placek, rozłożyć równomiernie starte jabłka, oprószyć cukrem, posypać rodzynkami i orzechami, wykończyć cynamonem.

3) Zwinąć w skręt, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni do uzyskania złotego koloru.

4) Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem z siatki. Podawać z bitą śmietaną.

Życzymy smacznego!

INSTRUKCJE WIDEO:

.

Źródło przepisu.