Masz ochotę na coś słodkiego i masz w domu mnóstwo jabłek, które nie wiesz jak wykorzystać? Zapoznajcie się z dzisiejszym przepisem na fantastyczny strudel jabłkowy z ciasta sernikowego, który smakuje niesamowicie i jest łatwy w przygotowaniu. Zrób ten niesamowity deser dla swojej rodziny i przyjaciół, którzy pokochają go tak samo jak Ty. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak należy postępować.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 250g twarogu w tubie
- 250g masła lub (Hera – najlepiej masło, Zlatá Haná)
- 350g zwykłej mąki
- proszek do pieczenia – około pół torebki
- mąka do posypania
Dla nadzienia:
- 5-6 średniej wielkości jabłek
- cukier granulowany
- rodzynki – można namoczyć w rumie
- orzechy włoskie
- cynamon
Na ukończeniu:
- 1szt ubitego jajka do posmarowania
- cukier puder do posypania
Jak postępować:
1) Twaróg i masło wyjąć z lodówki i poczekać, aż składniki osiągną temperaturę pokojową. Następnie przełożyć do miski, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto można zostawić w robocie kuchennym lub w domowej maszynie do pieczenia.
2) Można wstawić ciasto do lodówki, żeby odpoczęło, ale nie trzeba. Ciasto rozwałkować na placek, rozłożyć równomiernie starte jabłka, oprószyć cukrem, posypać rodzynkami i orzechami, wykończyć cynamonem.
3) Zwinąć w skręt, umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180-200 stopni do uzyskania złotego koloru.
4) Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem z siatki. Podawać z bitą śmietaną.
Życzymy smacznego!
INSTRUKCJE WIDEO:
.