Jeśli wpadają do Was goście i nie wiecie co szybko ubić na deser do popołudniowej kawy, ten dzisiejszy przepis jest dla Was. Bo pokażemy Ci jak w 10 minut zrobić pyszną szarlotkę. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak należy postępować.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 jabłko
- sok z 1 cytryny
Na ciasto:
- 1 jajko
- 40 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 6 łyżek oleju
- 180 g zwykłej mąki
- 4 g proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 25 g skrobi kukurydzianej
Jak postępować:
1) Dla ciasta wymieszać wszystkie składniki w misce. Najpierw cukier z jajkiem. Następnie olej i pozostałe składniki.
2) Ciasto wcisnąć do natłuszczonej formy na dnie i wokół brzegów i wstawić do lodówki na 20 minut.
3) Dla kremu wymieszać mleko z pozostałymi składnikami. Umieścić nad płomieniem i ugotować gęsty krem.
5) Jabłka cienko pokroić i wymieszać z sokiem z cytryny. Ułożyć je na wierzchu ciasta i posypać cukrem.
6) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut.
Życzymy smacznego!