Strona główna PRZEPISY Przepis na szarlotkę z 1894 roku

Przepis na szarlotkę z 1894 roku

Zebrałeś w swoim ogrodzie domowe jabłka i chcesz je jak najlepiej wykorzystać? Zrób z nich domową szarlotkę. Szarlotka to najwspanialsze ciasto pod słońcem. Jak byliśmy mali, to nie mogliśmy go skończyć, był taki pyszny. Niebo w twoich ustach. Pomyśl o swoim dzieciństwie i upiecz jedną.

Recept na jablečný koláč z roku 1894

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

    • 100 g masła
    • 200 g cukru pudru
    • 5 jaj
    • skórka z cytryny
    • 250 g mąki
    • 4 jabłka

Na polewę do ciasta:

    • 250 g kwaśnej śmietany
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka cukru

Jak postępujemy:

1) Masło umieścić w dużej owalnej misce. Cukier puder posypać masłem w dużej misce i dobrze wymieszać.
Dodać jajka i wymieszać z resztą cukru pudru. Następnie do miski zetrzeć skórkę z cytryny.

Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło.
recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło: Einfache Rezepte

2. Odważ mąkę na wadze kuchennej i dodaj ją do pozostałych składników w misce. Dobrze wymieszać. Dostaniesz ciasto.

recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło.

3. Ciasto ładnie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło: Einfache Rezepte

4. Jabłka przekroić na pół i wydrążyć środek. Pokrój je w półksiężyce i ułóż je zgrabnie na blasze z ciasta.

recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło.
Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło: Einfache Rezepte

5. W innej misce przygotować kwaśną śmietanę, dodać jajka, cynamon i cukier. Wymieszać za pomocą miksera.

6. Za pomocą chochli przelej po powierzchni jabłek, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło: Einfache Rezepte
Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło: Einfache Rezepte

7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.

8. Podawać na talerzu z wielką gracją i smakiem.

Recept na jablečný koláč z roku 1894
Źródło.

9. Poczuj się dobrze z tym, jak dobrze ci poszło.

10. Pozwól sobie na przyjemność!