Strona główna PRZEPISY Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz uraczyć swoją rodzinę w ten weekend? Ta polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami stir fry jest tym jedynym. To pyszny smakołyk na uroczyste spotkanie lub rodzinny obiad.

vepřová panenka plněná houbovou smaženicí
Źródło: iStockphoto

Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

  • 1 szt. większej polędwicy wieprzowej
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

Farsz:

  • 50 g boczku
  • 1 szt. mała cebula
  • 100 g świeżych grzybów (lub garść grzybów suszonych)
  • 3 szt. jaj
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 garść pietruszki

1) Farsz: kostki boczku podsmażamy na patelni do uzyskania chrupkości. W razie potrzeby dodajemy mżawkę oleju (w zależności od stopnia miękkości boczku).

2. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, posiekane grzyby (jeśli używamy suszonych, to moczymy w gorącej wodzie przez godzinę, wykręcamy i siekamy) i smażymy przez około 5 minut.

3. Na koniec na patelnię rozbijamy jajka, wbijamy suchą jajecznicę i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką.

4. Pozostawić nadzienie do ostygnięcia i rozgrzać piekarnik do 200 °C .

5. W międzyczasie odkrój błonę tłuszczową z powierzchni lalki, ostrożnie przekrój ją wzdłuż (nie do końca!) i otwórz jak książkę. Przykryj mięso folią i za pomocą tłuczka rozbij je na całej powierzchni na grubość jednego centymetra.

6. Na środku mięsa rozłożyć masę pieczarkową, zwinąć mięso w rulon i zabezpieczyć nadzienie na końcach i w środku wykałaczkami. Powierzchnię bułki dobrze doprawić solą i pieprzem.

7. Polędwiczki smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-18 minut.

8. Faszerowaną polędwiczkę pokroić w plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi lub marynowanymi warzywami.