Szukasz świetnego przepisu, którym możesz uraczyć swoją rodzinę w ten weekend? Ta polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami stir fry jest tym jedynym. To pyszny smakołyk na uroczyste spotkanie lub rodzinny obiad.
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami
- 1 szt. większej polędwicy wieprzowej
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Farsz:
- 50 g boczku
- 1 szt. mała cebula
- 100 g świeżych grzybów (lub garść grzybów suszonych)
- 3 szt. jaj
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 garść pietruszki
1) Farsz: kostki boczku podsmażamy na patelni do uzyskania chrupkości. W razie potrzeby dodajemy mżawkę oleju (w zależności od stopnia miękkości boczku).
2. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, posiekane grzyby (jeśli używamy suszonych, to moczymy w gorącej wodzie przez godzinę, wykręcamy i siekamy) i smażymy przez około 5 minut.
3. Na koniec na patelnię rozbijamy jajka, wbijamy suchą jajecznicę i doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką.
4. Pozostawić nadzienie do ostygnięcia i rozgrzać piekarnik do 200 °C .
5. W międzyczasie odkrój błonę tłuszczową z powierzchni lalki, ostrożnie przekrój ją wzdłuż (nie do końca!) i otwórz jak książkę. Przykryj mięso folią i za pomocą tłuczka rozbij je na całej powierzchni na grubość jednego centymetra.
6. Na środku mięsa rozłożyć masę pieczarkową, zwinąć mięso w rulon i zabezpieczyć nadzienie na końcach i w środku wykałaczkami. Powierzchnię bułki dobrze doprawić solą i pieprzem.
7. Polędwiczki smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-18 minut.
8. Faszerowaną polędwiczkę pokroić w plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi lub marynowanymi warzywami.