Jeśli również lubisz desery orzechowe lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie. Konkretnie dziś będzie to fantastyczna bułka łaciata z nadzieniem z dżemu i orzechów włoskich. Ten deser jest jednym z łatwiejszych do przygotowania, więc nie trzeba się martwić, że coś się zepsuje. Nie bójcie się zaciągnąć swoich dzieci jako pomocników, bo to świetna okazja, by nauczyły się czegoś w kuchni. Łatwy i szybki w przygotowaniu, ten deser jest świetnym poczęstunkiem dla gości lub jako przekąska przy popołudniowej kawie.
Już zaczynasz się ślinić? Zróbmy razem tę smaczną bułkę z nadzieniem z dżemu i orzechów włoskich!
Pyszny przepis na bułeczki z orzechowym nadzieniem:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 500 g mąki półgrubej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 ml kwaśnej śmietany
- 1 worek do ciasta
- 100 g cukru
wypełnienie:
- Dżem
- 200 g zmielonych orzechów
- 150 g cukru
- 2 białka jaj
Jak postępować:
1) Zacząć od zwykłego wymieszania wszystkich składników dla ciasta. Dokładnie mieszamy i wydzielamy około 2/3 ciasta i rozkładamy je równomiernie na blasze, którą oczywiście wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzić dżem na cieście.
2) Białka z cukrem ubić do sztywnego śniegu, następnie dodać orzechy. Tę masę rozprowadzić równomiernie na dżemie.
3) Z pozostałej 1/3 ciasta wyciąć paski i wyłożyć je na wierzchu masy orzechowej. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.