23W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy fantastyczny przepis na warstwowy tort, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotuj ten deser, który pokochasz Ty, Twoi przyjaciele i cała rodzina. Zaczynajmy.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciele:
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka zwykłej mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki stołowe oleju
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Na krem:
- 350 g kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
Jak postępować:
1) Najpierw zaczynamy od przygotowania ciasta. Za pomocą miksera stopniowo mieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką i puszystą masę.
2) Otrzymane ciasto przelać do klasycznej okrągłej formy do ciasta wysmarowanej olejem, którą następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 30-40 minut.
3) Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwie połowy, żeby uformować warstwy.
4) Zabierzmy się za przygotowanie kremu. Śmietanę i cukier przełożyć do miski i ubić.
5) Rozpocząć składanie tortu. Jedną część ciasta smarujemy kremem i przykrywamy drugą częścią, na której również układamy krem. Można udekorować okruchami z ciasta lub jakimiś ciasteczkami.
6) Deser umieścić w lodówce i podawać.
INSTRUKCJE WIDEO:
Życzymy smacznego!
Podziel się tym fantastycznym przepisem ze swoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba! Możecie też sprawdzić przepis na odwróconą szarlotkę
.
Źródło przepisu.