Jeśli wpadną do Was goście, to ten dzisiejszy przepis jest dla Was. Pokażemy Wam jak przygotować cukiniowe nuggetsy z serem. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
[prima_cook]
Nuggetsy z cukinii z serem
[co_potrzebujemy]
- 400 g cukinii
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 100-150 g bułki tartej
- 100 g sera
- sól – do smaku
- olej – do smażenia
[jak_will_we_proceed]
1) Cukinię pokroić na okrągłe kawałki o grubości 3-4 mm.
2. Ułóż je w głębokim naczyniu. Posypać je solą i lekko wymieszać. Pozwól im odpocząć przez 15-20 minut, aby puściły soki. Następnie odlej soki z miski, aby cukinia była w miarę sucha.
3. Ser pokroić w plastry (staraj się kupić ser, który dobrze się topi), nie większe niż średnica rondli cukinii.
4. Jajka ubić widelcem do uzyskania gładkiej masy.
5. Weź 2 rundy cukinii i obtocz je w mące. Następnie umieść między nimi plasterek sera.
6. Powstałą „kanapkę” zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
7 Kanapki z cukinii ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż je na małym ogniu pod przykryciem z obu stron na złoty kolor (7-8 minut z każdej strony).
8. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, podziel się nim również ze znajomymi! Możesz polubić: Tort śmietankowy – prosty i stosunkowo szybki, ale bardzo, bardzo smaczny.