Strona główna PRZEPISY Drożdżowe ciasto morelowe z kruszonką

Drożdżowe ciasto morelowe z kruszonką

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na drożdżowe ciasto morelowe z kruszonką. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, to z pewnością będziesz zadowolony z tej nowości.

Kynutý meruňkový dort s posypem
Źródło: iStockphoto

[prima_chef]

Luźne ciasto morelowe z kruszonką

[co_potrzebujemy]

Ciasto

  • 1 KL cukier granulowany
  • 250 ml letniego mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 500 g mąki półgrubej
  • 3 łyżki stołowe cukru granulowanego
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Crumb:

  • 80 g masła
  • 6 łyżek cukru granulowanego
  • 6 łyżek grubej mąki

Wciąż potrzebujemy więcej:

  • 700 g moreli

[jak_będziemy_przystępować]

1) Przygotować ciasto drożdżowe. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe można znaleźć w TU.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę, przenieść na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.

4. W międzyczasie wydrążyć morele i przepołowić je. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta. Przygotuj lukier, rozgniatając w palcach zimne masło, cukier i grubą mąkę, aż powstanie kruszonka. Następnie posypać nim powierzchnię ciasta.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Zawsze możesz użyć świeżych moreli lub moreli z kompotu, aby stworzyć pyszny i nieodparty deser.

Přejeme dobrou chuť!

Zainspiruj się również przepisem na luksusowe pierogi z morelami z ciasta sernikowego.