Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na drożdżowe ciasto morelowe z kruszonką. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, to z pewnością będziesz zadowolony z tej nowości.
[prima_chef]
Luźne ciasto morelowe z kruszonką
[co_potrzebujemy]
Ciasto
- 1 KL cukier granulowany
- 250 ml letniego mleka
- 1/2 kostki świeżych drożdży
- 500 g mąki półgrubej
- 3 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g masła
Crumb:
- 80 g masła
- 6 łyżek cukru granulowanego
- 6 łyżek grubej mąki
Wciąż potrzebujemy więcej:
- 700 g moreli
[jak_będziemy_przystępować]
1) Przygotować ciasto drożdżowe. Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe można znaleźć w TU.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę, przenieść na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
4. W międzyczasie wydrążyć morele i przepołowić je. Rozłóż je równomiernie na powierzchni ciasta. Przygotuj lukier, rozgniatając w palcach zimne masło, cukier i grubą mąkę, aż powstanie kruszonka. Następnie posypać nim powierzchnię ciasta.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
Zawsze możesz użyć świeżych moreli lub moreli z kompotu, aby stworzyć pyszny i nieodparty deser.
Přejeme dobrou chuť!Zainspiruj się również przepisem na luksusowe pierogi z morelami z ciasta sernikowego.