Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w weekend? Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na ciasto jogurtowe z serem Feta. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!
[prima_chef]
Ciasto jogurtowe z serem Feta
[co_we_will_use]
- 3 jajka
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- 100 ml mleka
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g sera Feta
- oliwa z oliwek – do smaku
- 500 g ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki stołowe wody
Ciasto upiekliśmy w prostokątnej formie o wymiarach 27 x 40 cm.
[jak_będziemy_przystępować]
1) Przygotować nadzienie: Jajka ubić trzepaczką do uzyskania gładkości, dodać sól i mielony czarny pieprz do smaku.
2. Dodaj mleko i jogurt grecki. Mieszaj.
3. Wymieszać z pokruszonym serem feta. Mieszaj.
4) Zmontować ciasto. Posmarować olejem. Następnie podobnie dodaj kolejne 3 płaty ciasta i posmaruj je olejem.
5. Na czwartym arkuszu ciasta rozsmarować ¼ przygotowanego nadzienia.
6. Powtórz kroki 4 i 5 jeszcze trzy razy.
7. Ostatnią warstwę nadzienia przykryj pozostałymi płatami ciasta. Brzegi górnego arkusza złożyć do środka, posmarować olejem, przekłuwać często wykałaczką i skropić odrobiną wody. Dzięki temu powierzchnia ciasta będzie chrupiąca.
8. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, aż będzie ładnie upieczone.
9. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie kroimy na kawałki i podajemy z wielkim smakiem!
Přejeme dobrou chuť!Jesteście zainteresowani tym ciekawym przepisem? Podziel się nim ze swoimi przyjaciółmi! Polecamy: Prosty makaron wegetariański – Penne z bakłażanem i serem feta.