Proste domowe tortille z mąki, w które wkłada się nadzienie według własnego uznania. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Tortille domowej roboty
- 2 szklanki mąki zwykłej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki stołowej soli
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 3/4 szklanki letniego mleka lub wody
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać olej i mleko i wyrobić na sztywne ciasto.
2. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 2 minuty, aż powstaną nieklejące się grudki. Odstaw ciasto pod ręcznikiem na ok. 30 minut (ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie nadzienia).
3. Podziel ciasto na 10 mniej więcej równych kulek. Zwiń każdy z nich w cienki placek i opiekaj na suchej patelni lub kratce przez około minutę z każdej strony.
4. Podawać z ulubionym nadzieniem.