Strona główna PRZEPISY Tortille domowej roboty, lepsze niż kupne – przygotowanie jest szybkie i łatwe

Tortille domowej roboty, lepsze niż kupne – przygotowanie jest szybkie i łatwe

Proste domowe tortille z mąki, w które wkłada się nadzienie według własnego uznania. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Domácí tortilly, lepší než kupované. Domácí jsou domácí
Źródło: iStockphoto

 

Tortille domowej roboty

 

  • 2 szklanki mąki zwykłej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki stołowej soli
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki letniego mleka lub wody

 

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać olej i mleko i wyrobić na sztywne ciasto.

2. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 2 minuty, aż powstaną nieklejące się grudki. Odstaw ciasto pod ręcznikiem na ok. 30 minut (ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie nadzienia).

3. Podziel ciasto na 10 mniej więcej równych kulek. Zwiń każdy z nich w cienki placek i opiekaj na suchej patelni lub kratce przez około minutę z każdej strony.

4. Podawać z ulubionym nadzieniem.