Te gniazda z mięsa mielonego z nadzieniem z jajka i sera będą wspaniałym i bardzo smacznym daniem na każdy uroczysty obiad lub przyjęcie okolicznościowe i mogą być świetną alternatywą dla zwykłych gulaszy.

- 600 g mięsa mielonego (do wyboru)
- kilka kromek chleba i mleko
- 1 cebula
- 4 ugotowane jajka
- 100 g sera
- sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy (do smaku)
Sos:
- pół łyżeczki musztardy
- 1 żółtko
- 4 łyżki stołowe oleju roślinnego słonecznikowego
- sól (do smaku)
Namocz chleb w mleku, a następnie rozgnieć go widelcem.
2. Mięso mielone doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i ulubionymi przyprawami. Założyć rękawiczki i dobrze wymieszać rękami.
3. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą szpatułki lub widelca. Powinna powstać jednorodna kompozycja.
Wskazówka: Użyj dowolnego rodzaju musztardy, z wyjątkiem ziarnistej. Sos można również zastąpić zwykłym majonezem lub ketchupem.
4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej mięso mielone w kształcie okrągłych placków.
5. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną na cienkie połówki, posmarować sosem i ułożyć kilka plasterków jajka na twardo.
6. Gniazda posypać serem startym na tarce o dużych oczkach.

7. Piec w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 200°C.

8. Gniazda z mięsa mielonego są bardzo miękkie i soczyste. Jeśli chcesz, możesz dodać do nich podsmażone pieczarki. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zieleniną.
