Pieczeń wieprzowa z piwem. Niezwykle smaczny przysmak, który docenią wszyscy miłośnicy mięsa. A jeśli planujesz podać go na świątecznym stole, przygotuj przepis na piśmie, bo wszyscy będą o niego pytać.

- 4 łopatki wieprzowe (około 4 kg)
- sól i czarny pieprz do smaku
- 4 zielone gałązki rozmarynu i 4 liście szałwii
- 3-4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego do smażenia
- 350 g cebuli
- 15 g czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml piwa
Użyj ostrego noża, aby przeciąć skórę na każdej skórce wieprzowej. Ułożyć kawałki mięsa na talerzu i dobrze posolić ze wszystkich stron. Na wierzchu ułóż gałązkę zielonego rozmarynu i liść szałwii, a następnie przykryj folią spożywczą. Umieścić w lodówce na co najmniej dwie godziny. Najlepiej pozostawić je na noc.


2. Wyjmij mięso z lodówki i usuń rozmaryn i szałwię.
Rozgrzać patelnię z olejem, dodać mięso i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Umieść zrumienione mięso w naczyniu do pieczenia.

4. Do pozostałego na patelni oleju dodać drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku, smażyć przez 2 minuty, a następnie zalać mięso.

5. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, paprykę i czarny pieprz. Mieszanką tą natrzeć mięso z obu stron.

6. Wlej piwo do naczynia do pieczenia, dodaj jeszcze dwa liście szałwii, przykryj pokrywką lub folią i piecz w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 240-250°C.

7. Po 30 minutach wyjmij blachę i obróć mięso na drugą stronę. Włożyć z powrotem do piekarnika, ale bez pokrywki.

8. Wyjąć gotowe mięso, ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-10 minut.

9. Przygotować sos. Rozgnieć też dobrze warzywa łyżką i wyciśnij z nich cały sos.

10. Zdejmij folię z mięsa i podawaj na talerzu z puree lub sałatką. Nie zapomnij o łyżce sosu.
