Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy wspólnym stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Ten przepis na precle sernikowe z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Słodkie precle z sernikiem
Na ciasto:
- 200 g słodkiego twarogu
- 1 łyżka stołowa sfermentowanej śmietany
- 300-350 g mąki (w zależności od jakości mąki, wielkości jaj i wilgotności sera)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 2 łyżki stołowe rafinowanego oleju słonecznikowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka
Polewa:
- 2 łyżki stołowe cukru
- 8 g cukru waniliowego
Przygotuj ciasto: W głębokiej misce wymieszaj słodki serek śmietankowy i kwaśną śmietanę.
2. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, sól, jajka i rafinowany olej słonecznikowy. Bardzo dobrze wymieszać. Jeśli chcesz, możesz również wymieszać masę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie przenieś je na blat i dobrze ugnieć rękami. Powinna być miękka, elastyczna, giętka i nie klejąca się.

4. Podzielić ciasto na 50 g kawałki. Uformuj je w kulki. Mamy 16 sztuk.

5. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na długi, cienki patyczek. Następnie zwiń oba końce do środka, nadając im kształt spirali. Sklej nieco powstałego precla: na środku, na dole.


6. Przygotować polewę: Wymieszaj 2 łyżki cukru pudru i 8 g cukru waniliowego.
7. Zanurz każdego precla w mieszance.

8. Ułóż precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

9. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

10. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i podawać z herbatą, kawą lub mlekiem. Są pyszne!

