Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Ten wspaniały przepis na chrupiące udka z kurczaka przygotowany w piekarniku zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.
- 6 udek z kurczaka
- 1 kubek jogurtu greckiego
- koperek – można pominąć
- 30 g masła
- bułka tarta
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Małe warzywa dla nadania kształtu
Udka z kurczaka doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie natrzyj je przyprawami.
2. Jogurt wymieszać z tartym koperkiem, solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
Posmaruj formę olejem roślinnym.
4. Dodaj bułkę tartą do miski.
5. Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, dodaj do bułki tartej posiekaną ostrą paprykę.
6) Namoczyć udka w sosie, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w formie.
7. Masło pokroić na kawałki o grubości 0,5-0,7 cm. Na każdym udźcu położyć kawałek masła.
8. Piec kurczaka przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.
VIDEO RECIPE: