Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, spędź miło czas z rodziną i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na bananowe bułeczki z twarogiem to strzał w dziesiątkę.

Bananowo-kurczakowe bułeczki
Na ciasto:
- 230 g mąki zwykłej
- 100 g masła
- 100 g 15% kwaśnej śmietany
- 5 g proszku do pieczenia
- 5 g cukru waniliowego
- 1 łyżka kurkumy lub szafranu
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g cukru
- 250 g słodkiego twarogu
- 20 g mąki
- jeden mały banan
- 5 g cukru waniliowego
Inne:
- kakao w proszku i cukier puder (do dekoracji)

Przygotuj ciasto: wymieszaj miękkie masło z kwaśną śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodaj szczyptę soli, szczyptę kurkumy/szafranu i cukier waniliowy. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia (ilość potrzebnej mąki może się nieznacznie różnić w zależności od jej jakości). Wyrobić miękkie, jednolite i nieklejące się ciasto.

4. Włóż ciasto do plastikowej torby i włóż do lodówki na 40 minut.
5. Przygotować nadzienie: W głębokiej misce umieść słodki twaróg, pokrojonego w kostkę banana, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Bardzo dobrze wymieszaj (nie chcesz, aby nadzienie zamieniło się w papkę – powinno pozostać kruche).

6. Podziel ciasto na 8 części (lub więcej, jeśli chcesz uzyskać więcej małych ciasteczek). Uformuj je w kulki.


7. Podzielić nadzienie na 8 równych części.
8. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę ciasta na owalny placek o grubości około 3 mm.

9. Nałóż trochę nadzienia na środek (ok. 2 łyżki stołowe).

10. Sklej brzegi placka, tak aby całkowicie przykryły nadzienie.

11. Obróć rożek „szwem” do dołu. Rozwałkuj ją rękami, aby była cieńsza i bardziej okrągła. Następnie przerzedź końce, aby utworzyć ogonek i wierzch banana. Na koniec złóż go lekko w kształt półksiężyca.

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

14. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć je na talerz. Jeśli chcesz, możesz zanurzyć wierzchy „bananów” w kakao w proszku i posypać cukrem pudrem.