Choć bardzo prosty, ten warstwowy placek z kiełbasą i warzywami ma wspaniały wygląd, smak i konsystencję: chrupiący na zewnątrz, a w środku ułożony jak książka. Warto spróbować!

Warstwowy placek z kiełbasą i warzywami
- 2 kiełbasy (lub salami, szynka, itp.)
- marchewki
- 5 łodyg zielonej cebuli
- majeranek, pietruszka – do smaku
- 300 g mąki zwykłej
- 200 ml wody
- jedna łyżeczka drożdży suszonych
- ½ łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- nasiona sezamu białego/czarnego – do smaku
1.Marchew i kiełbasę pokroić w drobną kostkę.
Posiekaj zieloną cebulkę, pietruszkę i koperek.
3.Umieść przygotowane składniki w głębokiej misce.

4.Dodaj mąkę, sól i suszone drożdże. Wymieszać.
5.Stopniowo dodawać ciepłą wodę. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zagnieć je rękami.

6.Przykryj ciasto pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut.

7.Następnie połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i lekko je ugnieć. Uformuj go w patyczek.
8.Podziel pręt na dwie nierówne części: ¼ i ¾. Większą część ciasta pokroić na 6 równych części. Uformuj z nich kulki.

9.Wszystkie kulki z ciasta rozwałkować na cienkie, okrągłe placki.

Posmaruj duży bochenek olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Ułóż małe placki na środku, nałóż je na siebie i posmaruj olejem.


Złożyć brzegi dużego bochenka do środka, tak aby były równo z brzegami pozostałych bochenków.

12.Ułóż warstwę bochenka na posmarowanej olejem patelni i ułóż ją szwem do dołu. Posypać ziarnami sezamu.

Postawić patelnię na małym ogniu i przykryć pokrywką. Smaż bochenek przez 15-20 minut, aż będzie gotowy, regularnie obracając go z boku na bok, aby upewnić się, że jest równomiernie upieczony.

14.Ułożony bochenek pokroić na kawałki.

Gotowe!
