Strona główna PRZEPISY Szwedzkie klopsiki – bardzo smaczny wariant z doskonałym sosem

Szwedzkie klopsiki – bardzo smaczny wariant z doskonałym sosem

Szwedzkie klopsiki w sosie musztardowym ze śmietaną: są brązowe, miękkie, pyszne, połączone z gładkim i łagodnym sosem. Co może być smaczniejszego?

 

  • 700 – 800 g mięsa mielonego (80% wołowiny, 20% wieprzowiny)
  • 120 g obranej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (6 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 60 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego słonecznikowego do smażenia

Sos:

  • 40 g masła
  • 15 g mąki
  • 250 ml wywaru wołowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 150 ml bitej śmietany

 

Mięso mielone umieścić w dużej misce.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa.

3. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, roztrzepane jajko i wymieszać wszystkie składniki.

Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu

Wskazówka: Na koniec zaleca się wymieszanie masy rękami, aby upewnić się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły.

4. Wyjmować po 1 łyżce mięsa mielonego i formować klopsiki. Ułóż je w rzędach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek, przykryj blachę folią spożywczą.

5 Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zrumień klopsiki ze wszystkich stron.

Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu
Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu

Wskazówka: zalecamy smażenie 10-15 klopsików jednocześnie na dużym ogniu. Jeśli usmażysz je wszystkie naraz, zamiast się smażyć, będą ociekać i parować.

6) Usmażone klopsiki przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut.

7. Przygotować sos: rozgrzać patelnię z odrobiną masła, dodać mąkę i mieszając, smażyć przez 2 minuty. Dodać wywar wołowy i wymieszać. Masa powinna lekko zgęstnieć. Następnie dodać musztardę i sos sojowy i dalej mieszać. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem do smaku, dodać bitą śmietanę, gotować na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty i zdjąć patelnię z ognia.

Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu
Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Wyjmij klopsiki z piekarnika, przełóż je na talerz i podawaj z sosem!

Švédské masové kuličky: velmi chutná varianta masových kuliček se skvělou omáčkou!
Źródło: retete-usoare.eu