Szwedzkie klopsiki w sosie musztardowym ze śmietaną: są brązowe, miękkie, pyszne, połączone z gładkim i łagodnym sosem. Co może być smaczniejszego?
- 700 – 800 g mięsa mielonego (80% wołowiny, 20% wieprzowiny)
- 120 g obranej cebuli
- 1 ząbek czosnku (6 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 60 g bułki tartej
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego słonecznikowego do smażenia
Sos:
- 40 g masła
- 15 g mąki
- 250 ml wywaru wołowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- sól i czarny pieprz do smaku
- 150 ml bitej śmietany
Mięso mielone umieścić w dużej misce.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa.
3. Doprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą, roztrzepane jajko i wymieszać wszystkie składniki.

Wskazówka: Na koniec zaleca się wymieszanie masy rękami, aby upewnić się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły.
4. Wyjmować po 1 łyżce mięsa mielonego i formować klopsiki. Ułóż je w rzędach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu wszystkich ciastek, przykryj blachę folią spożywczą.
5 Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i zrumień klopsiki ze wszystkich stron.


Wskazówka: zalecamy smażenie 10-15 klopsików jednocześnie na dużym ogniu. Jeśli usmażysz je wszystkie naraz, zamiast się smażyć, będą ociekać i parować.
6) Usmażone klopsiki przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut.
7. Przygotować sos: rozgrzać patelnię z odrobiną masła, dodać mąkę i mieszając, smażyć przez 2 minuty. Dodać wywar wołowy i wymieszać. Masa powinna lekko zgęstnieć. Następnie dodać musztardę i sos sojowy i dalej mieszać. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem do smaku, dodać bitą śmietanę, gotować na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty i zdjąć patelnię z ognia.


8. Wyjmij klopsiki z piekarnika, przełóż je na talerz i podawaj z sosem!
