Strona główna PRZEPISY Przygotuj ten pyszny kalafior panierowany

Przygotuj ten pyszny kalafior panierowany

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na panierowanego kalafiora krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

 

  • 500 g kalafiora
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa octu

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki (100 g)
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pietruszka
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka (120 ml)
  • olej roślinny słonecznikowy

 

Podzielić kalafior na małe kawałki. Umyj je bardzo dobrze pod ciepłą wodą.

Květák je lepší než maso - jednoduchý recept pro každou denní dobu!
Źródło: retete-usoare.eu

2) Przełożyć kalafior do garnka, zalać wodą, dodać sól, ocet i ząbek czosnku. Gotuj, aż kalafior będzie miękki (nie dłużej niż 3 minuty).

3. Przygotować ciasto. Wymieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki będą gładkie.

Květák je lepší než maso - jednoduchý recept pro každou denní dobu!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Usunąć wodę z ugotowanego kalafiora.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Zanurzać kalafior po jednym kawałku w cieście i smażyć ze wszystkich stron na brązowo. Po zakończeniu smażenia wyjąć kalafiora na papierowy ręcznik.

Květák je lepší než maso - jednoduchý recept pro každou denní dobu!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub w połączeniu z sałatką.

Květák je lepší než maso - jednoduchý recept pro každou denní dobu!
Źródło: retete-usoare.eu

Prosty przepis, bardzo smaczny i odpowiedni na każdą porę dnia.