Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na panierowanego kalafiora krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
- 500 g kalafiora
- 1 łyżka stołowa soli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka stołowa octu
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki (100 g)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pietruszka
- 1 jajko
- pół szklanki mleka (120 ml)
- olej roślinny słonecznikowy
Podzielić kalafior na małe kawałki. Umyj je bardzo dobrze pod ciepłą wodą.

2) Przełożyć kalafior do garnka, zalać wodą, dodać sól, ocet i ząbek czosnku. Gotuj, aż kalafior będzie miękki (nie dłużej niż 3 minuty).
3. Przygotować ciasto. Wymieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki będą gładkie.

4. Usunąć wodę z ugotowanego kalafiora.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Zanurzać kalafior po jednym kawałku w cieście i smażyć ze wszystkich stron na brązowo. Po zakończeniu smażenia wyjąć kalafiora na papierowy ręcznik.

6. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub w połączeniu z sałatką.

Prosty przepis, bardzo smaczny i odpowiedni na każdą porę dnia.