Dziś przedstawiamy przepis na niezwykłą przystawkę: bardzo atrakcyjne, kolorowe i smaczne ciasto ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i łososiem. Zabierzmy się do gotowania!

Ciasto ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i łososiem
Na ciasto:
- 120 g mąki zwykłej
- 4 średnie jaja
- 50 g kwaśnej śmietany
- 70 ml oleju
- 5 g proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g świeżego szpinaku lub pietruszki (oba rodzaje zieleniny nadają ciastu bogaty kolor, ale należy pamiętać, że w przeciwieństwie do szpinaku, smak pietruszki będzie wyczuwalny w produkcie końcowym)
Nadzienie:
- 300 g serka śmietankowego
- 300 g wędzonego łososia
<
Umyć i osuszyć szpinak/pietruszkę. Zaleca się stosowanie wyłącznie zieleniny liściastej (bez łodyg i szypułek). Umieść je w misie blendera i zmiksuj na gładką masę.
2. Oddziel białka od żółtek.
Żółtka, śmietanę i olej umieścić w misce z zielonym puree. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Powstałą masę wlać do głębokiej miski.


4. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiej je przez drobne sito.
5. Białka ubić z solą do uzyskania miękkiej piany. W połowie mieszania dodać cukier.

6. Dodaj mąkę do masy szpinakowej i wymieszaj na gładką masę.

7. Następnie stopniowo (2-3 łyżki stołowe na raz) dodawaj do ciasta pianę z białek, dokładnie ją wyrabiając okrężnymi ruchami od dołu do góry. W rezultacie powstanie półpłynne i bardzo zwiewne ciasto.

8. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Użyliśmy prostokątnej blachy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm. Jeśli chcesz uzyskać cieńsze ciasto, możesz użyć standardowej blachy do pieczenia (30 x 40 cm).

9. Piec ciasto przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, używając wykałaczki (po wyjęciu jej ze środka nie powinno być śladów ciasta) lub naciskając ją palcem (palec nie powinien zagłębiać się w ciasto).

10. Pozwól ciastu lekko ostygnąć na patelni. Następnie zdjąć z patelni i usunąć papier do pieczenia z powierzchni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

11. Ostrożnie przyciąć brzegi ciasta, aby je spłaszczyć. Następnie przekrój je na pół (w poprzek).
12. Jeden z powstałych w ten sposób blatów posmarować równomiernie twarogiem. Przykryć drugim ciastem.

13. Pokrój ciasto na kawałki (wielkość zależy od upodobań).
14. Wędzonego łososia pokroić w cienkie plasterki. Każdy plaster ryby zwinąć w kształt kwiatu i ułożyć na kawałku ciasta.

Można eksperymentować z nadzieniem do tego tortu na przystawkę, używając innych składników lub dodając je do tych podanych w tym przepisie.
!