Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Tym razem wypróbuj kawałki kurczaka z ciecierzycą i warzywami. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a w efekcie otrzymasz pyszny, pełnowartościowy obiad.

Kawałki kurczaka z ciecierzycą i warzywami
- 500 g mięsa z kurczaka
- 3-4 pomidory
- 4 słodkie papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ciecierzycy
- 100 ml wody
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- mielona kolendra – do smaku
- liść laurowy
- olej – do smażenia
- świeże warzywa – do podania
Ciecierzycę zalać ciepłą wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnie gotować go przez 60 minut i zalać czystą wodą.

Kurczaka gotuje się w lekko osolonej wodzie, aż będzie gotowy.

3. Upiecz paprykę w piekarniku lub na otwartym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia.

4. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmaż je na niewielkiej ilości oleju, aż zaczną mięknąć.
5. Pomidory pokroić na małe kawałki. Dodaj je na patelnię i smaż przez kilka minut.

6. Usunąć z papryki skórkę, szypułki i nasiona. Pokrój je w grube podłużne paski. Dodaj je na patelnię.

7. Dodaj drobno posiekany czosnek, liść laurowy, sól, mielony czarny pieprz i mieloną kolendrę do smaku. Wymieszać.
8. Dodać ciecierzycę, kurczaka i wodę. Wymieszać.

9. Gotuj potrawę pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut.

10. Posypać pokrojonymi warzywami i podawać!

.