Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis – zapiekaną cukinię z piersią kurczaka i pieczarkami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Cukinia zapiekana z piersią kurczaka i pieczarkami
- jedna duża cukinia
- 500 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- pół papryki (opcjonalnie)
- 50-70 g sfermentowanej śmietany
- 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego
- sól, przyprawy (my użyliśmy przyprawy do kurczaka i ziół włoskich) – do smaku

Umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Oczyść je ze skóry i tłuszczu. Pokrój ją w dość grube, podłużne plastry.

2. Umieść plastry mięsa w głębokiej misce. Dodaj sos sojowy i przyprawę do kurczaka. Wymieszać. Pozostawić mięso do zamarynowania na 20 minut.

3. Umyj cukinie i usuń końcówki. W razie potrzeby należy obrać skórkę. Pokrój je na krążki o grubości około 5 mm. Umieść je w misce, posyp solą i wymieszaj.

4. Pieczarki pokroić w plasterki.

5. Paprykę pokroić w paski.

6. Na głębokiej, lekko posmarowanej olejem patelni ułóż cukinię w pionowych rzędach, lekko na siebie zachodząc, na przemian z rzędami pieczarek i piersi z kurczaka.
7. Umieść paski papryki pomiędzy pozostałymi rzędami składników (jeśli używasz).

Wymieszaj kwaśną śmietanę z odrobiną wody i przyprawami do smaku (my dodaliśmy włoskie zioła i przyprawy do kurczaka).

Składniki na patelni polej sosem śmietanowym.

10. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 minut.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na zapiekaną cukinię z piersią kurczaka i pieczarkami, podziel się nim ze znajomymi. Spróbuj także.