Kotlety schabowe przygotowane według tego przepisu będą smakować całej rodzinie. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne, doskonale smakuje w połączeniu z warzywami i serem na wierzchu. Polecamy przygotowanie tych pysznych pieczonych kotletów wieprzowych również z warzywami i serem!

Zapiekane kotlety wieprzowe z warzywami i serem
- 500 g ziemniaków
- pół łyżeczki soli
- 700 g mięsa wieprzowego
- pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
- mielony czarny pieprz (do smaku)
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego słonecznikowego
- 1 kostka masła + 2 łyżki stołowe mleka
- 2 pomidory
- 1 jajko
- mąka
- 120 g tartego sera
- 5 łyżek stołowych kwaśnej śmietany lub majonezu
1) Ziemniaki obrać, dobrze umyć, pokroić na kawałki i dodać do garnka z połową łyżeczki soli.

2. Pokrój wieprzowinę na kawałki o grubości około 5 mm, delikatnie rozbij je tłuczkiem kuchennym i przykryj folią spożywczą. Posyp kawałki mięsa z obu stron solą, mielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Umieść je w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw mięso do zamarynowania, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki.

3. Umyj dobrze grzyby i pokrój je w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w drobną kostkę.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, dodać grzyby i smażyć, aż odparuje cały płyn. Następnie posól je i popieprz do smaku mielonym czarnym pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
5. Odcedź wodę z ziemniaków, utłucz je tłuczkiem, dodaj masło i odrobinę mleka.
Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

7. Dodaj do miski jajka i szczyptę soli, a następnie roztrzep widelcem.
8. Posyp mąkę na talerzu.
9. Zdejmij folię z miski z mięsem i dobrze wymieszaj rękami. Bierzemy plaster mięsa, maczamy go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Na każdym kawałku mięsa ułóż po dwa pomidory, cebulę i pieczarki. Następnie dodaj łyżkę puree ziemniaczanego i rozprowadź je po wszystkich składnikach.

11. Kromki posypać serem i posmarować łyżką kwaśnej śmietany lub majonezu. Dzięki temu wszystkie składniki zostaną ugotowane, a skórka będzie miękka i delikatna.

*Śmietanę i majonez wymieszać w równych ilościach.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz plasterki przez 30-40 minut.

Otrzymasz smaczne i wytrawne danie, które można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.