Strona główna PRZEPISY Zapiekane kotlety schabowe z warzywami i serem – smaczny i łatwy przepis!

Zapiekane kotlety schabowe z warzywami i serem – smaczny i łatwy przepis!

Kotlety schabowe przygotowane według tego przepisu będą smakować całej rodzinie. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne, doskonale smakuje w połączeniu z warzywami i serem na wierzchu. Polecamy przygotowanie tych pysznych pieczonych kotletów wieprzowych również z warzywami i serem!

Zapékané vepřové řízky se zeleninou a sýrem
Źródło: retete-usoare.eu

 

Zapiekane kotlety wieprzowe z warzywami i serem

 

  • 500 g ziemniaków
  • pół łyżeczki soli
  • 700 g mięsa wieprzowego
  • pół łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
  • mielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego słonecznikowego
  • 1 kostka masła + 2 łyżki stołowe mleka
  • 2 pomidory
  • 1 jajko
  • mąka
  • 120 g tartego sera
  • 5 łyżek stołowych kwaśnej śmietany lub majonezu

 

1) Ziemniaki obrać, dobrze umyć, pokroić na kawałki i dodać do garnka z połową łyżeczki soli.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Pokrój wieprzowinę na kawałki o grubości około 5 mm, delikatnie rozbij je tłuczkiem kuchennym i przykryj folią spożywczą. Posyp kawałki mięsa z obu stron solą, mielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Umieść je w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw mięso do zamarynowania, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać pozostałe składniki.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Umyj dobrze grzyby i pokrój je w kostkę. Cebulę również obrać i pokroić w drobną kostkę.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, dodać grzyby i smażyć, aż odparuje cały płyn. Następnie posól je i popieprz do smaku mielonym czarnym pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

5. Odcedź wodę z ziemniaków, utłucz je tłuczkiem, dodaj masło i odrobinę mleka.

Pomidory pokroić w cienkie plasterki.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Dodaj do miski jajka i szczyptę soli, a następnie roztrzep widelcem.

8. Posyp mąkę na talerzu.

9. Zdejmij folię z miski z mięsem i dobrze wymieszaj rękami. Bierzemy plaster mięsa, maczamy go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Na każdym kawałku mięsa ułóż po dwa pomidory, cebulę i pieczarki. Następnie dodaj łyżkę puree ziemniaczanego i rozprowadź je po wszystkich składnikach.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Kromki posypać serem i posmarować łyżką kwaśnej śmietany lub majonezu. Dzięki temu wszystkie składniki zostaną ugotowane, a skórka będzie miękka i delikatna.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

*Śmietanę i majonez wymieszać w równych ilościach.

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz plasterki przez 30-40 minut.

Pečené vepřové řízky - chutný a snadný recept!
Źródło: retete-usoare.eu

Otrzymasz smaczne i wytrawne danie, które można podawać z sałatką ze świeżych warzyw.