Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Spodoba Ci się ten przepis na niezwykłe słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym.
Słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym (filipińskie ciasto „Inipit”)
Na ciasto:
- 10 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 filiżanka mąki zwykłej
- 2 szklanki mleka świeżego lub skondensowanego (niesłodzone mleko skondensowane – do kawy)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki wody + mała torebka zagęszczonego soku ananasowego (można użyć 2,5 szklanki świeżego soku ananasowego lub kompotu ananasowego)
- 1 filiżanka skrobi kukurydzianej + woda
- 1 pomarańczowy barwnik spożywczy w proszku
Z podanych składników można przygotować 24 słodkie kanapki.
1) Przygotować ciasto.
Żółtka ubijać trzepaczką przez 2-3 minuty, aż zaczną bieleć.
3. Dodać mleko i sól. Wymieszać.
4. Wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

5. Ubij białka z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach, aż do uzyskania sztywnej piany.

6) Za pomocą szpatułki, szybkimi okrężnymi ruchami ku górze, wmieszaj pianę z białek do ciasta.

7. Podzielić ciasto na 2 równe części. Przełóż je na 2 prostokątne blachy (30 x 40 cm) wyłożone papierem do pieczenia (lub użyj jednej blachy i upiecz 2 blaty jednocześnie) i równomiernie rozłóż.

8. Piec wierzch przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
9. Natychmiast wyłożyć gorące blaty na papier do pieczenia. Zdjąć papier z powierzchni, na której były pieczone.
10. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty (każde ciasto na 12 kwadratów).

11. Przygotować nadzienie: Wlej wodę do naczynia żaroodpornego o grubych ścianach. Dodaj zagęszczony sok ananasowy, cukier i pomarańczowy barwnik spożywczy. Wymieszać mieszaninę i doprowadzić do wrzenia.

Wymieszaj skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie do konsystencji mleka.
13. Mieszankę ananasową gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje, mieszając trzepaczką.

14 Złóż kanapki (nie czekaj, aż masa ananasowa ostygnie): umieść każdy kwadrat wycięty z upieczonych blatów na kwadracie papieru do pieczenia. Dodaj łyżkę kompozycji ananasowej i złóż ją na pół, łącząc dwa wierzchołki po przekątnej.


[