Strona główna PRZEPISY Słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym (filipińskie ciasto „Inipit”)

Słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym (filipińskie ciasto „Inipit”)

Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Spodoba Ci się ten przepis na niezwykłe słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")! Nový skvělý recept na dort, určite ho zkuste. Budete ho milovat, chutnají jedinečně

 

Słodkie kanapki z nadzieniem ananasowym (filipińskie ciasto „Inipit”)

 

Na ciasto:

  • 10 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 filiżanka mąki zwykłej
  • 2 szklanki mleka świeżego lub skondensowanego (niesłodzone mleko skondensowane – do kawy)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody + mała torebka zagęszczonego soku ananasowego (można użyć 2,5 szklanki świeżego soku ananasowego lub kompotu ananasowego)
  • 1 filiżanka skrobi kukurydzianej + woda
  • 1 pomarańczowy barwnik spożywczy w proszku

Z podanych składników można przygotować 24 słodkie kanapki.

 

1) Przygotować ciasto.

Żółtka ubijać trzepaczką przez 2-3 minuty, aż zaczną bieleć.

3. Dodać mleko i sól. Wymieszać.

4. Wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie pozostały grudki.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

5. Ubij białka z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach, aż do uzyskania sztywnej piany.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

6) Za pomocą szpatułki, szybkimi okrężnymi ruchami ku górze, wmieszaj pianę z białek do ciasta.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

7. Podzielić ciasto na 2 równe części. Przełóż je na 2 prostokątne blachy (30 x 40 cm) wyłożone papierem do pieczenia (lub użyj jednej blachy i upiecz 2 blaty jednocześnie) i równomiernie rozłóż.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

8. Piec wierzch przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

9. Natychmiast wyłożyć gorące blaty na papier do pieczenia. Zdjąć papier z powierzchni, na której były pieczone.

10. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty (każde ciasto na 12 kwadratów).

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

11. Przygotować nadzienie: Wlej wodę do naczynia żaroodpornego o grubych ścianach. Dodaj zagęszczony sok ananasowy, cukier i pomarańczowy barwnik spożywczy. Wymieszać mieszaninę i doprowadzić do wrzenia.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

Wymieszaj skrobię rozpuszczoną w zimnej wodzie do konsystencji mleka.

13. Mieszankę ananasową gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje, mieszając trzepaczką.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

14 Złóż kanapki (nie czekaj, aż masa ananasowa ostygnie): umieść każdy kwadrat wycięty z upieczonych blatów na kwadracie papieru do pieczenia. Dodaj łyżkę kompozycji ananasowej i złóż ją na pół, łącząc dwa wierzchołki po przekątnej.

Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu
Sladké sendviče s ananasovou náplní (filipínský dort "Inipit")
Źródło: retete-usoare.eu

[