Szukasz świetnego przepisu na smakołyk, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na ślimaki z serkiem śmietankowym i rodzynkami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Ślimaki z serkiem śmietankowym i rodzynkami
Na ciasto:
- 500-520 g mąki zwykłej
- 10 g drożdży suszonych
- 60 g cukru
- 300 ml ciepłego mleka
- 4 g soli
- 40 ml oliwy z oliwek
Nadzienie:
- 30 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
- 250 g serka śmietankowego (o temperaturze pokojowej)
- 70 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- rodzynki – do smaku
Inne:
- 1 żółtko + 3 łyżki stołowe mleka (do obtoczenia ślimaków przed pieczeniem)
1) Przygotować ciasto.
2. Dodać ciepłe mleko. Wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż suche składniki całkowicie się połączą.
3. Dodaj sól i olej. Wyrabiaj ciasto, aż do całkowitego połączenia.


4. Następnie przenieś na pulpit. Wyrabiać rękami przez około 10 minut, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej i nierozwarstwionej masy, w razie potrzeby podsypując mąką.
5. Uformuj ciasto w kulę i umieść ją w głębokiej misce. Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.


6. Przygotować nadzienie: Wymieszaj serek śmietankowy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Umyj i osusz rodzynki.
8. Lekko zagnieć ciasto i przenieś je na posypaną mąką stolnicę. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 5 mm.

9. Rozprowadź miękkie masło na cieście za pomocą silikonowego pędzelka.

Rozłóż równomiernie masę serową na powierzchni.

11. Posypać przygotowanymi rodzynkami.

12. Zwiń ciasto w zwarty rulon, zaczynając od jednego z długich brzegów. Sklej szczelnie „szew”.

13. Pokrój bułkę na kawałki o grubości 2-2,5 cm.

Ułóż powstałe ślimaki na blasze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 15 minut (jeśli podczas tego procesu ślimaki poluzują się, schowaj końce pod folię).

Posmaruj ślimaki żółtkiem jaja wymieszanym z 3 łyżkami mleka za pomocą silikonowego pędzelka.

Piec przez około 30 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

17. Ostudzić i przełożyć na talerz do serwowania.
