Strona główna PRZEPISY Sernik z jabłkami i karmelem

Sernik z jabłkami i karmelem

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sernik z jabłkami i karmelem „łezka”. Bez względu na to, czy lubisz wypić kawę w samotności, czy zaprosić przyjaciół, to urządzenie będzie docenione przez wszystkich. Spróbuj!

Tvarohový dort s jablky a karamelem
Źródło: retete-usoare.eu

 

Sernik z jabłkami i karmelem

 

(dla patelni o wymiarach 30 x 40 cm)

Na ciasto:

  • 160 g mąki zwykłej
  • 150 g masła
  • cukier – do smaku (my użyliśmy 200 g, ale można przygotować ciasto bez cukru)
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (zmniejsza kwasowość śmietany, jeśli śmietana jest bardzo kwaśna, można dodać więcej sody oczyszczonej, jeśli jest mniej kwaśna – mniej lub wcale)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa słodkiego twarogu:

  • 600 g słodkiego twarogu
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki semoliny

Warstwa jabłkowa:

  • 4-5 dużych jabłek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie warstwy bezowej:

  • 8 białek jaj
  • 200 g cukru
  • 1 szczypta soli

 

Przygotować masę twarogową. Stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli nie masz miksera, możesz przecedzić twaróg przez drobne sito lub utrzeć go trzepaczką.

2. Dodać kaszę mannę i wymieszać. Ilość potrzebnej kwaśnej śmietany zależy od wilgotności sera: jeśli jest on suchy, potrzeba mniej kwaśnej śmietany, a jeśli jest wilgotny i miękki – więcej. Dodaliśmy 4 łyżki stołowe kaszy manny.

Mieszanka powinna odpocząć, aby kasza manna mogła spęcznieć.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

4. W międzyczasie przygotuj ciasto: ubij masło mikserem i stopniowo dodawaj cukier (jeśli chcesz go użyć).

5. Dodać kwaśną śmietanę i żółtka. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Dodaj sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż do połączenia.

Szybko wmieszać mąkę. Używaj miksera na niskich obrotach, naprzemiennie włączając i wyłączając. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Powinna być miękka, gęsta, o konsystencji domowej kwaśnej śmietany.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

8. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i rozprowadź je równomiernie za pomocą łopatki. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkową półkę i piecz ciasto przez 10-15 minut.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

9. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Pokrój je w cienkie plasterki.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

10. Wyjąć blachę z piekarnika. Ciasto powinno być upieczone i nie powinno się zwijać po naciśnięciu palcem. Jeśli dodasz cukier, ciasto zbrązowieje. Jeśli dodasz mniej cukru lub nie dodasz go wcale, ciasto będzie lżejsze.

Rozłóż masę serową równomiernie na gorącej płycie. Na wierzchu warstwy ułożyć plasterki jabłek i posypać mielonym cynamonem.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C i włóż blachę do piekarnika na górnej półce środkowego regału. Piec ciasto przez 10-15 minut, aż warstwa serowa zastygnie.

13) Przygotuj beziki: 3-4 minuty przed końcem pieczenia ubij białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania miękkiej piany. Następnie stopniowo dodawaj cukier, kontynuując miksowanie, aż do uzyskania sztywnej piany i całkowitego rozpuszczenia cukru (pocierając beziki palcami, nie powinieneś wyczuwać kryształków cukru).

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

14) Wyjąć blachę z piekarnika i równomiernie rozprowadzić bezę na powierzchni ciasta.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu
Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

15) Włóż ciasto z powrotem do piekarnika nagrzanego do 170°C na środkową górną półkę i piecz przez 20-25 minut, aż pokryje się karmelową skórką.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

16. Aby karmelowe „łzy” się pojawiły, otwórz drzwiczki piekarnika i daj mu trochę powietrza. Następnie zamknąć drzwiczki i pozostawić ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia. Nie otwieraj ponownie drzwiczek piekarnika, aby zapobiec odparowaniu pary i skraplaniu się pary na powierzchni ciasta. Skraplająca się para wodna rozpuści karmelową skórkę i utworzy „łzy”. Proces ten trwa zwykle 2-3 godziny.

Tvarohový dort s jablky a karamelovými "slzami"
Źródło: retete-usoare.eu

.