Strona główna PRZEPISY Ciasto wiśniowe z kruszonką – najprostsze ciasto z owocami! Przygotowanie jest bardzo...

Ciasto wiśniowe z kruszonką – najprostsze ciasto z owocami! Przygotowanie jest bardzo proste

Dziś pokażemy Wam najprostsze kruche ciasto z wiśniami i dużą ilością wiśni. Niesamowite połączenie nadzienia wiśniowego i kruchego, słodkiego ciasta. Jest tak szybki w wykonaniu, że sprawi Ci tylko przyjemność. Jeśli chcesz, możesz zastąpić czereśnie innymi owocami.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu

 

Ciasto wiśniowe z kruszonką

 

Na ciasto:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 550 g wiśni z pestkami (świeżych lub mrożonych)
  • 70 g cukru
  • 25 g skrobi
  • 2 – 1/2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • cukier puder – do dekoracji

 

1) Przygotuj ciasto: W misce, w której będziesz wyrabiać ciasto, wymieszaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Można też dodać szczyptę drobnej soli.

2. Dodaj zimne masło pokrojone na średniej wielkości kawałki i wymieszaj palcami, aż powstanie kruche ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, ważne jest, aby nie pozostawić dużych kawałków masła. Ciasto powinno być wilgotne i jednolite.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu

3. Wlej nieco więcej niż połowę ciasta do formy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij warstwę. Uformuj brzegi na wysokość 1-1,5 cm. Należy mocniej docisnąć krawędzie. Będzie to podstawa tortu.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu

4. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15-18 minut lub do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią. Pozostawić podstawę do ostygnięcia.

5. Przygotować nadzienie: Odsączone wiśnie przełożyć do miski. Mrożone czereśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku. Dodaj cukier i skrobię, a następnie dobrze wymieszaj.

6. Posyp spód ciasta mielonymi orzechami włoskimi, my użyliśmy mieszanki migdałów i orzechów włoskich, ale nie ma to znaczenia, ponieważ ich zadaniem jest wchłanianie nadmiaru wilgoci i utrzymywanie chrupkości i sprężystości ciasta. Jeśli nie masz orzechów, użyj bułki tartej lub bułki tartej.

7. Dodać wiśnie i równomiernie rozłożyć je na powierzchni.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu

8. Przykryj nadzienie pozostałymi okruchami.

Piec ciasto przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 10 minut położyć blachę na wierzchu, aby ciasto się zrumieniło.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu

Pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia, a przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi wiśniami. Aby uzyskać ładne plastry podczas krojenia ciasta, za każdym razem wytrzyj nóż.

Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu
Třešňový dort s drobenkou
Źródło: retete-usoare.eu