Dziś pokażemy Wam najprostsze kruche ciasto z wiśniami i dużą ilością wiśni. Niesamowite połączenie nadzienia wiśniowego i kruchego, słodkiego ciasta. Jest tak szybki w wykonaniu, że sprawi Ci tylko przyjemność. Jeśli chcesz, możesz zastąpić czereśnie innymi owocami.

Ciasto wiśniowe z kruszonką
Na ciasto:
- 300 g mąki zwykłej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 550 g wiśni z pestkami (świeżych lub mrożonych)
- 70 g cukru
- 25 g skrobi
- 2 – 1/2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- cukier puder – do dekoracji
1) Przygotuj ciasto: W misce, w której będziesz wyrabiać ciasto, wymieszaj przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Można też dodać szczyptę drobnej soli.
2. Dodaj zimne masło pokrojone na średniej wielkości kawałki i wymieszaj palcami, aż powstanie kruche ciasto. Nie mieszaj zbyt długo, ważne jest, aby nie pozostawić dużych kawałków masła. Ciasto powinno być wilgotne i jednolite.

3. Wlej nieco więcej niż połowę ciasta do formy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij warstwę. Uformuj brzegi na wysokość 1-1,5 cm. Należy mocniej docisnąć krawędzie. Będzie to podstawa tortu.

4. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15-18 minut lub do momentu, gdy brzegi lekko się zarumienią. Pozostawić podstawę do ostygnięcia.
5. Przygotować nadzienie: Odsączone wiśnie przełożyć do miski. Mrożone czereśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku. Dodaj cukier i skrobię, a następnie dobrze wymieszaj.
6. Posyp spód ciasta mielonymi orzechami włoskimi, my użyliśmy mieszanki migdałów i orzechów włoskich, ale nie ma to znaczenia, ponieważ ich zadaniem jest wchłanianie nadmiaru wilgoci i utrzymywanie chrupkości i sprężystości ciasta. Jeśli nie masz orzechów, użyj bułki tartej lub bułki tartej.
7. Dodać wiśnie i równomiernie rozłożyć je na powierzchni.

8. Przykryj nadzienie pozostałymi okruchami.
Piec ciasto przez 50-60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 10 minut położyć blachę na wierzchu, aby ciasto się zrumieniło.

Pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia, a przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi wiśniami. Aby uzyskać ładne plastry podczas krojenia ciasta, za każdym razem wytrzyj nóż.

