Mówi się, że dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na zapiekane tosty z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Z filiżanką dobrej kawy poczujesz się jak na chmurce.

- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 110 g cukru
- 100 ml mleka
- 8 kromek tostów
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka stołowa wody
1.Jajka, 1 łyżkę cukru (8-10 g), cukier waniliowy i mleko ubić trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.

2.Zanurz kromki chleba w mieszance i umieść je w naczyniu do pieczenia lub innym pojemniku, który umożliwia ustawienie ich pionowo, pod lekkim kątem.

3.Kromki chleba zalać pozostałą mieszanką jaj i mleka. Postaraj się rozprowadzić ją równomiernie.

4.Poczekaj, aż kromki chleba wchłoną całą mieszankę.

5.Następnie ostrożnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6.Oczyść jabłka z gniazd nasiennych i pokrój je na ćwiartki. Pokrój każdą ćwiartkę jabłka na cienkie plasterki i ułóż je w kształcie wachlarza na kromce chleba.

7.Do garnka włóż 100 g cukru i łyżkę stołową wody. Postaw syrop na dużym ogniu i gotuj, nie mieszając, aż uzyska konsystencję syropu.

8.Gorący syrop wylej na silikonową blachę lub papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

9.Następnie połam je na kawałki. Umieść je w misie blendera i miksuj, aż zmienią się w żółtawy proszek.


10.Posyp powierzchnię jabłek karmelem w proszku (jeśli nie chcesz przygotowywać karmelu, posyp jabłka zwykłym cukrem).

Piecz tosty przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
