Strona główna PRZEPISY Pyszny biszkopt bez pieczenia z migdałami – lekki i delikatny, rozpływa się...

Pyszny biszkopt bez pieczenia z migdałami – lekki i delikatny, rozpływa się w ustach!

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy zbliżają się goście, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na biszkopt bez pieczenia z migdałami. Jeśli uwielbiasz przygotowywać słodkości, a do tego jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, z pewnością ucieszysz się z tej nowości.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

 

Ciasto biszkoptowe bez pieczenia z migdałami

 

  • 400 g biszkoptów
  • 125 g płatków migdałowych lub migdałów pokrojonych nożem na kawałki
  • 800 g 25% sfermentowanej śmietany
  • 2 saszetki zagęszczacza do śmietany
  • 1½ szklanki cukru (300 g)
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 2 łyżki stołowe brandy
  • 200 g masła
  • 300 g gotowanego mleka skondensowanego

 

W rondlu z grubym dnem wymieszaj cukier (100 g) i wodę (125 ml). Postawić na ogniu i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Gotuj syrop przez 3-4 minuty, następnie dodaj alkohol i zdejmij garnek z ognia. Brandy jest opcjonalna. Pozostawić syrop do ostygnięcia.

2. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, ciągle mieszając. Migdały można wysuszyć w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuj z migdałami pokrojonymi w plasterki, używając noża. Można też użyć innych rodzajów orzechów.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

3. Przełóż krem do miski miksera i miksuj przez 1 minutę na średnich obrotach.

4. Stopniowo, małymi partiami dodawać cukier (200 g), a następnie zagęszczacz (2 saszetki). Jeśli nie chcesz używać zagęstnika, umieść śmietanę na kilku warstwach płótna sernikowego i pozostaw na noc, aby odciekł z niej płyn. Powinien powstać gęsty krem.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

Wskazówka.

5. Przełóż krem do innej miski, zachowując tylko 2 łyżki stołowe, dodaj miękkie masło i wymieszaj mikserem.

6. Następnie dodać ugotowane mleko skondensowane i ponownie zmiksować krem.

Wskazówka: Wybierz dobrej jakości mleko skondensowane, aby uzyskać gęstą konsystencję.

7. Do osobnej miseczki wlej 3 łyżki ostudzonego już syropu.

8. Weź formę do pieczenia (30×23 cm) i rozprowadź w niej cienką warstwę kremu.

9. Następnie zanurz ciastka na krótko w syropie i umieść je w formie. W razie potrzeby można pokroić herbatniki.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

10. Przykryć warstwę biszkoptową kremem.

11. Następnie na pierwszą warstwę nakłada się drugą warstwę biszkoptów nasączonych syropem.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

Posmaruj ciasto kremem z mleka skondensowanego i posyp płatkami migdałowymi. Odstawić na noc do lodówki.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu

Zwykle uzyskuje się 20-23 duże plastry. Wygląda świetnie i smakuje wyśmienicie. Jest bardzo miękka i delikatna. Oba kremy harmonijnie się łączą, a migdały dodają ciastu chrupkości. Smakuje doskonale, jest dość słodki i miękki.

nepečený piškotový dort s mandlemi
Źródło: retete-usoare.eu
Přejeme dobrou chuť!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na biszkopt bez pieczenia z migdałami, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także tym rozpływającym się w ustachprzepisem na deser jogurtowy – prosty i bez pieczenia.