Paluszki twarogowe z ziarnami sezamu. Krakersy te są bardzo łatwe w przygotowaniu i można z nich uzyskać dużą ilość. Idealny poczęstunek przy lampce wina lub piwie.

Paluszki sernikowe z sezamem
- 250 g twarogu
- 250 g masła
- 370 g mąki zwykłej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łyżeczka papryki
Wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z twarogiem do uzyskania gładkiej konsystencji. Użyj miksera.

2. Dodaj 1 jajko, sól i cukier i ponownie wymieszaj ciasto.
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Podzielić masę na 2 części. Powinno powstać miękkie i jednolite ciasto.
4. Podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj na placek o grubości 5-7 mm. Pokrój ciasto na paski o równej wielkości (1,5×12 cm).

5. Ułóż paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musisz zostawiać między nimi zbyt wiele miejsca, ponieważ ciasto praktycznie nie zwiększa swojej szerokości.
6. Posmaruj paski roztrzepanym jajkiem i posyp siemieniem lnianym, sezamem i papryką.
7. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

8. Z tej ilości ciasta powstanie około 80 ciasteczek. Są one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Serniki są smaczne i aromatyczne. Takiego przysmaku nie można sobie odmówić.
