Naleśniki z serem i ziołami są szybkie i łatwe do przygotowania. Zaskoczy Cię ich niesamowity smak i delikatna konsystencja! Przejdźmy do przepisu!

Naleśniki z serem i ziołami
- 170 g mąki
- 500 ml mleka (letniego lub o temperaturze pokojowej)
- 150 g sera twardego
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 50 g kopru (można zastąpić pietruszką lub kolendrą)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Wbić jajka do głębokiej miski. Dodać sól i cukier. Ubij wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać ciepłe mleko i wymieszać.
2. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać starty ser i wymieszać.
3. Następnie stopniowo wmieszać płynną mieszankę do mieszanki stałej i bardzo dobrze wymieszać szpatułką, aby nie powstały grudki.
4. Dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Bardzo dobrze wymieszaj i pozostaw ciasto na 10-15 minut.

Rozgrzać patelnię i posmarować ją niewielką ilością oleju. Wymieszaj ciasto tak, aby ser przywarł do dna miski, wylej je chochlą na przygotowaną patelnię i rozprowadź na cienkiej, równej warstwie.

6. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je na talerz. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 5 minut: dzięki temu brzegi zmiękną bez konieczności smarowania ich masłem.

7. Naleśniki podawać z kwaśną śmietaną.
