Po raz kolejny nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy jednym stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Ten przepis na krem z twarogiem, dynią i rodzynkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Pudding z twarogiem, dynią i rodzynkami
- 540g 9% twarogu
- 540-650 g dyni + 2 łyżki stołowe wody
- 3 duże jaja
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 g rodzynek + pół łyżeczki skrobi
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub 40 g skrobi + 1-2 łyżki cukru waniliowego)
1) Przygotowanie puree z dyni: obierz dynię ze skórki i pestek. Pokrój je na kawałki i włóż do garnka. Dodaj 2 łyżki wody, aby nie przywierały do dna, i postaw patelnię na ogniu. Gotuj dynię, aż będzie gotowa.

2. Przygotować masę serową. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać śmietanę i wymieszać z kremem.

Wskazówka: jeśli nie masz miksera, możesz przecedzić ser przez drobne sito, dodać cukier i jajka, a następnie zmiksować mikserem na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru.
3. Zdejmij garnek z dynią z ognia i zmiksuj ją blenderem wraz z pozostałym sokiem. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Wskazówka: można to również zrobić za pomocą tłuczka.
4. W międzyczasie przygotuj formę do pieczenia. Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nasza forma dopieczenia ma wymiary 22 × 16 cm i wysokość 6 cm.

5. Gdy puree dobrze ostygnie, dodaj je do masy serowej i za pomocą łopatki wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Wskazówka: jeśli masa serowo-dyniowa jest zbyt rzadka (w zależności od jakości sera i ilości dyni), dodaj jeszcze 1 łyżkę skrobi.
6. Dodaj opakowanie budyniu waniliowego (lub 40 g skrobi + 1-2 łyżki cukru waniliowego) i wymieszaj po raz ostatni.

7. Podziel ilość rodzynek na dwie części. Rozgnieć jedną z części nożem i dodaj łyżeczkę skrobi.

8. Na dnie formy rozsypać całe jagody z rodzynkami, nałożyć warstwę ciasta i posypać kilkoma posiekanymi rodzynkami. Kontynuuj układanie ciasta i posiekanych rodzynek w ten sposób, aż skończysz.

9. Pudding piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

10. Pozostawić budyń do ostygnięcia na trzy godziny, a następnie wyjąć go z formy. Pokrój go na kawałki i podawaj z wielką ochotą!

Łatwa i niedroga przekąska przygotowana z niedrogich składników, które możesz mieć już w domu. Budyń przygotowany według tego przepisu jest gładki, aromatyczny i bardzo smaczny!