Jeśli przyjdą do Ciebie goście i nie wiesz, co przygotować na szybki deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pokażemy Ci, jak przygotować tort „szachownica”. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Ciasto „Szachownica”
Na ciasto:
- 150 g mąki zwykłej
- 200 g cukru
- 4 średnie jaja
- 50 g kakao
- 50 ml gorącej wody
- 50 ml oleju
- 8 g proszku do pieczenia
- 8 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Na krem:
- 500 g miękkiego, lekko odtłuszczonego sera twarogowego
- 400 ml bitej śmietany 33-35 %.
- 150 ml mleka
- 150 g cukru
- 15 g żelatyny
- 8 g cukru waniliowego
- starta skórka z 1 dużej cytryny
- kakao – do dekoracji
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie suche składniki, a następnie przesiać powstałą mieszankę.
2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać 1/5 całkowitej ilości cukru, aż powstanie sztywna piana.
3) Żółtka wymieszać mikserem i stopniowo dodawać gorącą wodę.

4. Dodać cukier waniliowy i stopniowo pozostały cukier. Powinna powstać biaława i spieniona konsystencja.

5. Dodaj pianę z białek do miski z żółtkami i dokładnie wymieszaj.
Mąkę mieszać partiami.
7. Dodać olej i dobrze wymieszać.
8. Przełóż ciasto do wyjmowanej formy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Obróć formę kilka razy, aby rozprowadzić ciasto.

9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Sprawdzić wykałaczką lub delikatnie nacisnąć palcem na środku.

10. Przejechać nożem po brzegach, wyjąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zalecamy krojenie upieczonego ciasta po wystudzeniu.
11. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Możesz użyć szablonów lub tego, co masz pod ręką: talerzy, garnków, kubków, szklanek itp. Powinieneś otrzymać cienki wierzchołek i dwa wierzchołki z wyciętych kółek.

Przygotować krem: Do zimnego mleka dodać żelatynę, wymieszać i krótko pozostawić do zgęstnienia.
Twarożek wymieszać z cukrem waniliowym i ponad połową ilości cukru.
14. Wymieszać.

15) Wyjmij śmietanę z lodówki (musi być bardzo zimna, aby efekt był zadowalający) i ubij ją z pozostałym cukrem na sztywno. Uważaj, aby nie ubić za dużo: bita śmietana powinna zachować swój kształt, ale pozostać miękka.

Podgrzewać żelatynę do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ją do twarogu i wymieszaj.
Dodaj 2-3 łyżki stołowe bitej śmietany i wymieszaj mikserem, ale pamiętaj, aby robić to szybko, krótko i na małej prędkości, aby śmietana pozostała napowietrzona.

Zmontować ciasto: Umieść ciasto na talerzu do serwowania i zabezpiecz je pierścieniem z ciasta. Dodaj cienką warstwę kremu, a następnie ostrożnie ułóż krążki ciasta i wypełnij luki kremem.

Następnie dodaj drugą warstwę krążków i wypełnij je kremem. Posmaruj ciasto pozostałym kremem i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stężało.

20. Ostrożnie zdejmij pierścień z ciasta, możesz podgrzać go suszarką do włosów, i spłaszcz boki.

Przygotuj paski o szerokości 2 cm i ułóż je na powierzchni ciasta. Ułóż paski w tym samym kierunku, prostopadle do tortu i ponownie zdejmij jeden.

Delikatnie oprósz ciasto kakao w proszku i ostrożnie usuń paski.

23 Przykryj paski kakao czystymi paskami papieru i ponownie posyp ciasto kakao. Usunąć paski. Gotowe!
