Strona główna PRZEPISY Ciasto makowe o tak delikatnym i puszystym smaku, że aż rozpływa się...

Ciasto makowe o tak delikatnym i puszystym smaku, że aż rozpływa się na języku!

D Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. TMożesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.

Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To ciasto to świetny pomysł na weekendowe śniadanie w łóżku. Czy już się ślinisz? Zróbmy razem to fantastyczne ciasto makowe!

 


Przepyszny przepis na luksusowy makowiec:

Co będzie nam potrzebne:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 250 – 300 ml mleka
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łopatka cukru
  • skórka z cytryny
  • 200 g maku mielonego

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników. Następnie w drugiej misce wymieszaj mleko z olejem i dodaj do suchej mieszanki.

2) Dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia.

3) Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 45 minut. Sprawdź za pomocą szpikulca, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem.