Niesamowita pustynia! Jeśli lubisz cytrusy, z pewnością docenisz ich intensywny i orzeźwiający smak! Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Wszyscy będą zachwyceni.

Na ciasto:
- 200 g herbatników
- 30 g masła
- 80 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie czekolady:
- 360 g słodkiego twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki kakao w proszku
- 80 g cukru
- 100 ml mleka
- 10 g żelatyny
- 60 ml wody
Do kompozycji z cytryną:
- 360 g słodkiego twarogu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 100 ml soku z cytryny (lub do smaku)
- starta skórka z 1 cytryny
- 120 g cukru
- 1 łyżka stołowa roztartej skrobi kukurydzianej
- 10 g żelatyny
- 60 ml wody
Sernik przygotowaliśmy w formie koła o średnicy 22 cm.
1.Przygotuj blat.

Do zmielonych herbatników dodać roztopione i ostudzone masło. Następnie stopniowo dodawaj wodę połączoną z sokiem z cytryny i wymieszaj wszystko rękami. Powinna powstać plastyczna masa, przypominająca plastelinę.

3. Wyłóż miskę pierścieniem. Następnie rozprowadź na nim składniki na biszkopt, aby uzyskać równy blat roboczy.

Boki koła posmarować odrobiną oleju słonecznikowego i wyłożyć paskami papieru do pieczenia. Pozwoli to na łatwe wyjęcie sernika.
5. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Pozostawić do nawilżenia na 10-15 minut lub na czas podany na opakowaniu.
Słodki twaróg i jogurt naturalny zmiksować w blenderze na gładką masę.

7. W rondelku umieścić cukier, kakao w proszku i mleko. Wymieszać. Powstałą mieszaninę gotować na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia.
8. Następnie zdjąć z ognia. Dodać uwodnioną żelatynę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
9. Po lekkim ostygnięciu powstałej masy, stopniowo wmieszać ją do masy serowej za pomocą miksera.

10. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie. Pozostawić do nawilżenia na 10-15 minut lub na czas podany na opakowaniu.
Zmiksuj słodki twaróg i jogurt naturalny w blenderze na gładką masę.
Rozpuść skrobię kukurydzianą w 1-2 łyżkach stołowych soku z cytryny, a następnie wymieszaj ją z resztą soku z cytryny. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek.
W rondelku umieścić startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, skrobię kukurydzianą i cukier. Wymieszać. Gotuj powstałą mieszaninę przez 1-2 minuty od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, aż lekko zgęstnieje, na małym ogniu, stale mieszając.
14. następnie zdjąć z ognia. Dodaj uwodnioną żelatynę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Po lekkim ostygnięciu masy, stopniowo włączaj ją do masy serowej, mieszając mikserem.

Masa serowa jest gotowa! Jeśli wydają się zbyt rzadkie, włóż je na chwilę do lodówki, aby nieco zgęstniały. Należy je regularnie mieszać i uważać, aby nie stwardniały zbytnio w lodówce.

Dodawaj po 2 łyżki stołowe każdej z mieszanek na przemian na środek ciasta (za każdym razem na środek), tak aby powstała masa przypominająca marmur.



Następnie obróć patelnię kilka razy i przejedź drewnianym szpikulcem przez sernik, aby narysować płatki.

19 Sernik należy przechowywać w lodówce przez 6-8 godzin lub przez noc.
20. Zdejmij pierścień i papier do pieczenia, który go otacza.
21. porcjuj i podawaj z wielkim zapałem!

