To bezjajeczne ciasto czekoladowe jest idealne dla miłośników słodyczy, którzy uwielbiają czekoladę, ale nie mogą jeść jajek. Polecamy spróbować! Przekonasz się do niego dzięki jego doskonałemu smakowi!

Na ciasto:
- 270 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego słonecznikowego
- 200 g mąki zwykłej
- 30 g kakao
- 14 g proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 100 ml bitej śmietany
[jak_będziemy_przestrzegać].
Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wlej mleko migdałowe lub zwykłe. Dodaj szczyptę soli, cukier tostowy oraz olej roślinny i delikatnie wymieszaj trzepaczką do połączenia składników.

2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do miski i wymieszać z płynną mieszanką. Uważać, aby nie pozostały grudki. Powinna powstać gładka i kremowa masa.
3. Dno wyjmowanej formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia (możesz posmarować go masłem, jeśli chcesz) i przelej do niej ciasto.

Średnica naszej formy wynosi 18 cm.
4. Piec ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
5. Wyjmij blachę z piekarnika, zdejmij pierścień, wyjmij ciasto i umieść je na drucianym stojaku do ostygnięcia.

Wskazówka: W razie potrzeby możesz przyciąć górną warstwę ciasta, aby była bardziej gładka i płaska.
6. Przygotować lukier. Można też użyć gorącej śmietanki i rozpuścić w niej czekoladę. Ciągle mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
7. Powstałą polewę wylać na powierzchnię ostudzonego ciasta i pozwolić, aby trochę ściekła również po bokach.

8. Udekoruj ciasto okruchami czekolady. Jeśli masz czas, możesz zostawić je w lodówce, aż lukier zastygnie.

Teraz ciasto jest gotowe! Możesz pokroić go w plasterki i delektować się nim z filiżanką herbaty lub szklanką mleka! Smakuje wyśmienicie!
