Według tego przepisu można przygotować dowolny rodzaj mięsa. Dzięki niezwykłej marynacie mięso jest bardzo delikatne, soczyste i ma wspaniały smak! Pieczony kotlet schabowy z kością – świetny przepis na weekendowy obiad.

- 2,5 kg kotletów wieprzowych z kością
- 3 łyżeczki soli
- 70 g korzenia imbiru (można zastąpić czosnkiem)
- 150 ml sosu sojowego
- mielony czarny pieprz lub mieszanka mielonych pieprzów – do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- suszony rozmaryn – do smaku
- 300 g sosu jabłkowego
Umyć i osuszyć kawałek mięsa. Usuń nadmiar tłuszczu i skóry z powierzchni żeberek. Następnie należy przeciąć go niecałkowicie wzdłuż żeber, aby uzyskać przecięty, ale lekko złączony kotlet. Dzięki temu ugotowane mięso będzie bardziej soczyste.

2. Przygotować marynatę: Obrać korzeń imbiru i pokroić go w bardzo drobną kostkę. Można je również zetrzeć na drobnej tarce. Włóż ją do miski.

3. Dodaj sól, sos sojowy, pieprz czarny i suszony rozmaryn do smaku, paprykę i sos jabłkowy (może być komercyjny – dla dzieci, lub upiecz 3 jabłka i przetrzyj miąższ za pomocą blendera). Bardzo dobrze wymieszać.


4. Umieść mięso w głębokiej misce. Polej je marynatą i rozprowadź ją równomiernie rękami po całej powierzchni, łącznie z nacięciami. Następnie przykryć folią spożywczą.

5. Następnie mamy dwie możliwości: albo pozostawić mięso do zamarynowania na 60 minut w temperaturze pokojowej, albo włożyć do lodówki i marynować przez 12-24 godziny (im dłużej się marynuje, tym jest smaczniejsze).
6. Umieść zamarynowane mięso w głębokiej misce i dodaj pozostałą marynatę.

7. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 40 minut.
8. Wyjąć naczynie do pieczenia z piekarnika i zdjąć folię z powierzchni. Ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę.


9. Piecz mięso przez kolejne 20 minut, aby je zrumienić. Uważaj, aby nie pozostawić ich w piekarniku zbyt długo, aby nie wyschły.

10. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj je pozostałym sokiem z patelni i przełóż na talerz.

11. Kotlety wieprzowe pokroić w plastry i podawać z ulubionymi dodatkami!
