Polecamy przygotowanie tych ciasteczek z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, które zamienią zwykłe dni w piękną historię. Te piękne „róże” mogą być ozdobą każdego stołu. Możesz je podać jako deser lub zrobić z nich wspaniały prezent!

Herbatniki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym
Na ciasto:
- 330 g mąki zwykłej
- 150 g kefiru
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 jabłka
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 filiżanki orzechów włoskich
1) Przygotować nadzienie: Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i umieść na rozgrzanej patelni.
2. Dodaj cukier i mielony cynamon. Wymieszać.
3. Karmelizuj jabłka, aż cały płyn odparuje z patelni.
4. Następnie dodać posiekane orzechy włoskie. Bardzo dobrze wymieszać.

5. Zdejmij mieszaninę z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
6. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) i cukier puder zmiksować na gładką masę.
7. Dodać kefir. Dobrze wymieszać trzepaczką.
8. Dodać proszek do pieczenia i mieloną kurkumę.
9. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a gdy stanie się bardziej spójne, przenieś je na blat roboczy i ugniataj rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Powinna być miękka i elastyczna.

10. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
11. Uformować ciastka: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na kształt batonika, a następnie pokrój na równe kawałki. Uformować kulki.

Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek.

Zrób 4 odcinki wokół krawędzi (jak na rysunku poniżej).

14 Na środek naleśnika nałóż czubatą łyżeczkę nadzienia.

Następnie złóż każdy kawałek wokół nadzienia i mocno przyklej rogi do środka naleśnika. Otrzymasz małą „różę”.



Umieść ciastka na blasze i zamrażaj je przez 10 minut.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Piec ciastka przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasteczka z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy.