Jeśli należysz do grona miłośników deserów jabłkowych, to dobrze trafiłeś! Dziś przygotujemy łatwą szarlotkę z kwaśną śmietaną.
Wszyscy to znamy, goście stoją w drzwiach, a my nie mamy nic na stole. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Ciebie deser, który jest oszczędny w czasie i przygotujesz go w kilkadziesiąt minut. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest bardzo uzależniające, a pierwszy kęs przeniesie cię w krainę błogości. Zapamiętaj ten przepis, bo na pewno nie będziesz go robił po raz ostatni! Czy jesteś kuszony? Zróbmy razem tę szarlotkę
Wspaniały przepis na łatwą szarlotkę:
Co będzie nam potrzebne
Ciasto:
- 400 g mąki średnio gruboziarnistej
- 230 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g kwaśnej śmietany
- pół filiżanki cukru
- 2 łyżki stołowe skrobi
Wypełnienie:
- 5 jabłek
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto, oddzielając około 1/3 ciasta i wkładając je do zamrażarki. Pozostałe 2/3 włóż do lodówki.
2) Następnie jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny i cukier.
3) Po około 30 minutach wyjąć oba ciasta. Większe ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż masę jabłkową równomiernie na cieście i przykryj mniejszym arkuszem ciasta.
4) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu i ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.