Chcemy przedstawić Wam przepis na wspaniały deser, który składa się tylko z 2 składników. Pokochasz ten deser przygotowany na bazie mleka skondensowanego i skrobi. Przygotowanie i pieczenie zajmuje 15 minut. Dlatego wstawiasz wodę na herbatę, aby ją podgrzać, i rozgrzewasz piekarnik, ponieważ wszystko gotuje się 2 razy i 3 razy!

- 370 g mleka skondensowanego (jedna puszka)
- 200 g skrobi (najlepiej skrobi kukurydzianej, ponieważ jest neutralna smakowo)
Skład deseru można urozmaicić, dodając płatki kokosowe, orzechy, suszone owoce itp.
Mleko skondensowane i skrobię wymieszać na gładką masę, tak aby nie pozostały żadne grudki.


2. Powstałą masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie. Im cieńsza warstwa, tym szybciej się upiecze i będzie bardziej chrupiąca. Im grubszy jest krem, tym bardziej miękki jest deser, a jego pieczenie trwa oczywiście dłużej. Rozwałkowaliśmy masę na prostokątny arkusz o wymiarach około 25 x 35 cm, który był średniej grubości.

3. Piec deser przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Umieść blachę do pieczenia na środkowej półce (góra-dół, bez konwekcji). Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

4. Po wyjęciu deseru z piekarnika wygładzamy nożem brzegi, a następnie kroimy go na równe kawałki.


5. Podawajcie z wielką przyjemnością! Ma intensywnie mleczny smak, jest lekko słodki, gładki, przyjemny i porowaty!


Z tych samych składników można zrobić coś w rodzaju biszkoptu: nałóż łyżką składniki na blachę w kształcie kółek, pozostawiając między nimi odstępy. Jeśli rozprowadzisz masę bardzo cienką warstwą, a po upieczeniu pokroisz ją na 4 równe części, uzyskasz wierzchołki pysznego ciasta.