W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć.
Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To wspaniały poczęstunek dla wszystkich gości.
Czy ten deser przypadł Ci do gustu? Więc zróbmy razem to ciasto wiśniowe z granatem!
Pyszny przepis na ciasto wiśniowe z migdałami:
Co będzie nam potrzebne
Ciasto:
- 250 g niskotłuszczowego sera twarogowego
- 1 jajko
- 125 ml oleju
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 400 g mąki średnio gruboziarnistej
- 1 proszek do pieczenia
Do dekoracji:
- 750 g wiśni
- 50 g płatków migdałowych
dla gingham:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łopatka cukru
- 200 g mąki zwykłej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
Jak postępować:
1) Na początku umieścić twaróg w sicie wyłożonym czystym ręcznikiem do herbaty. Pozostawić do odsączenia i dokładnie wycisnąć płyn. Następnie umieść je w misce razem z jajkiem, olejem, cukrem i solą i dokładnie wymieszaj.
2) Wymieszać mąkę półgrubą z proszkiem do pieczenia i stopniowo zagniatać. Następnie ciasto na sernik formujemy w kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Czereśnie umyć, usunąć pestki i wydrylować. Masło, cukier, wanilia. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtko zagnieść szybko na jednolitą masę.
4) Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozwałkować. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie, granolę i płatki migdałowe.
5) Piec przez 35-40 minut. Następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.