Strona główna PRZEPISY Ciasto wiśniowe z migdałami i granolą – prosta inspiracja do kawy!

Ciasto wiśniowe z migdałami i granolą – prosta inspiracja do kawy!

W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć.

Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. To wspaniały poczęstunek dla wszystkich gości.

Czy ten deser przypadł Ci do gustu? Więc zróbmy razem to ciasto wiśniowe z granatem!

 


Pyszny przepis na ciasto wiśniowe z migdałami:

Co będzie nam potrzebne

Ciasto:

  • 250 g niskotłuszczowego sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 125 ml oleju
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 400 g mąki średnio gruboziarnistej
  • 1 proszek do pieczenia

Do dekoracji:

  • 750 g wiśni
  • 50 g płatków migdałowych

dla gingham:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łopatka cukru
  • 200 g mąki zwykłej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Jak postępować:

1) Na początku umieścić twaróg w sicie wyłożonym czystym ręcznikiem do herbaty. Pozostawić do odsączenia i dokładnie wycisnąć płyn. Następnie umieść je w misce razem z jajkiem, olejem, cukrem i solą i dokładnie wymieszaj.

2) Wymieszać mąkę półgrubą z proszkiem do pieczenia i stopniowo zagniatać. Następnie ciasto na sernik formujemy w kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Czereśnie umyć, usunąć pestki i wydrylować. Masło, cukier, wanilia. Cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żółtko zagnieść szybko na jednolitą masę.

4) Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozwałkować. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie, granolę i płatki migdałowe.

5) Piec przez 35-40 minut. Następnie wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.