Strona główna PRZEPISY Ciasto orzechowe z czekoladą – jego przygotowanie jest bardzo proste i łatwe

Ciasto orzechowe z czekoladą – jego przygotowanie jest bardzo proste i łatwe

Przepis na ciasto orzechowe z czekoladą, które smakuje rewelacyjnie! Jest tak miękki i zwiewny, że rozpływa się w ustach. Ma delikatny smak kremu czekoladowego połączony z aromatem i konsystencją orzechów włoskich. Warto spróbować!

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 400 g jąder orzecha włoskiego
  • 150 g rodzynek
  • 10 białek jaj
  • 1 szczypta soli
  • 10 g cukru waniliowego
  • 300 g cukru pudru
  • 60 g skrobi kukurydzianej

Na krem:

  • 10 żółtek jaj
  • 90 g cukru prażonego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 150 ml mleka
  • 120 g czekolady
  • 190 g masła

Do dekoracji:

  • posiekane jądra orzechów włoskich

 

1) Przygotowanie ciasta: Wysusz ziarna orzechów na gorącej patelni, a następnie przenieś je na blachę do pieczenia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie posiekaj je drobno nożem.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

Umieść rodzynki w pojemniku i zalej je letnią wodą. Pozostawić je do namoczenia.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Oddziel białka od żółtek. Żółtka przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Do białek dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy, a następnie ubij mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Powinna powstać biaława i twarda masa w kształcie bochenka.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Odsączyć wodę z rodzynek i dodać je do posiekanych orzechów włoskich. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

Stopniowo dodawaj masę do ubitych białek i delikatnie mieszaj szpatułką.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Zanurz pierścień ciasta w masie i zaznacz trzy okręgi na papierze do pieczenia. W ten sposób powstanie idealnie okrągłe ciasto o wielkości pierścionka. Po ich oznaczeniu podziel ciasto na trzy równe części i wypełnij je warstwą masy, rozprowadzając ją równomiernie bez naruszania brzegów.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu
Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu
Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

Średnica naszego koła z ciasta wynosi 20 cm.

8. Włóż blachę do piekarnika i piecz ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 175°C.

Wskazówka: Zaraz po wyjęciu z piekarnika usuń papier do pieczenia, gdy są jeszcze ciepłe, ponieważ później będzie to trudniejsze. Można też wyciąć je w kształcie pierścienia, aby były jak najbardziej płaskie.

9. Przygotować krem: W małym rondelku dodaj żółtka, cukier kryształ i cukier waniliowy. Ubij je delikatnie trzepaczką, a następnie dodaj mleko i wymieszaj. Postaw rondel na ogniu i gotuj śmietanę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Zdejmij garnek z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i ostudzenia z kremem. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Dodaj zmiękczone masło do miski i ubijaj mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie weź łyżkę kremu czekoladowego i dodaj go do niego za pomocą miksera, po czym dobrze wymieszaj szpatułką.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

Zmontować ciasto: Ułożyć wierzch ciasta na talerzu do serwowania, posmarować kremem i kontynuować układanie ciastek na przemian z wierzchu i kremem aż do zakończenia. Na koniec posmarować boki tortu kremem i udekorować drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu

Wyjmij ciasto z lodówki, pokrój je w plastry i podawaj z apetytem!

Nejchutnější koláč bez mouky - jeho příprava je velmi jednoduchá a snadná! Bude to zaručený úspěch!
Źródło: retete-usoare.eu