Wspaniałe ciasto, które można przygotować w 10 minut! Jest bardzo szybki w przygotowaniu i nie wymaga zbyt skomplikowanych składników. Świetnie komponuje się z każdym gorącym napojem! Spróbuj, a nie pożałujesz!

Na ciasto:
- 2 jajka
- 100 g cukru prażonego
- 60 ml oleju roślinnego słonecznikowego
- 125 g jogurtu truskawkowego
- 65 g kremu waniliowego
- 290 g mąki zwykłej
- 16 g proszku do pieczenia
- 130 ml ciepłej wody
Do dekoracji:
- płatki kokosowe
- dżem morelowy
Przygotować ciasto: W misce dodać jajka i cukier. Ubij je trzepaczką, a następnie wymieszaj z olejem roślinnym i jogurtem truskawkowym.

2. Następnie wymieszać z kremem waniliowym.

Wskazówka: Budyń waniliowy można zastąpić 55 g skrobi + 10 g cukru waniliowego.
3. Następnie przesiej mąkę bezpośrednio do miski (w dwóch etapach) i wymieszaj trzepaczką. Należy uważać, aby nie pozostały grudki. Na koniec dodaj proszek do pieczenia.

4. Dodaj ciepłą wodę i bardzo dobrze wymieszaj.

5. Dno wyjmowanej formy do pieczenia wysypać mąką i wlać do niej ciasto.

6. Piec ciasto przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

7. Wyjąć blachę z piekarnika i zdjąć pierścień. Posmaruj powierzchnię ciasta dżemem morelowym i posyp płatkami kokosowymi.


8. Podziel deser i podaj z gorącym napojem!
