Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Przygotowanie tych smacznych roladek z piersi kurczaka z farszem z szynki i sera zajmie Ci tylko kilka minut.

Roladki z piersi kurczaka z farszem z szynki i sera
- 400 g piersi z kurczaka
- szynka i ser (jeden plasterek na bułkę)
- mąka
- olej roślinny słonecznikowy
- 100 g cebuli
- 10 g czosnku
- 150 g czerwonej papryki
- sól i czarny pieprz do smaku
- woda
- 100-120 ml bitej śmietany
Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry o grubości około 3-5 mm. Rozdrobnij plastry mięsa z obu stron za pomocą tłuczka kuchennego.

2. Weź kromkę, posól ją, połóż na niej plasterek szynki i sera. Następnie uformuj go w rulon, zaginając najpierw dłuższe brzegi, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Na koniec zabezpiecz „szew” wykałaczką. Otrzymaliśmy siedem rolek.



3. Na talerzu rozsyp mąkę, zanurz w niej bułki i połóż je na talerzu.

4) Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym, dodać roladki i smażyć je przez 7-8 minut z obu stron na brązowo. Wyjąć je na talerz.

5. Do pozostałego na patelni oleju dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko je podsmażyć, posolić, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną paprykę. Smażyć jeszcze przez kilka minut, następnie dodać 100 ml wody, przykryć pokrywką i gotować przez około 4 minuty.

6. Dodaj kolejne 100 ml wody i gotuj warzywa na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie odcedź pieczeń przez sito. Rozgnieć też dobrze warzywa łyżką i nabierz cały sos.


7. Otrzymany sos wlej z powrotem na patelnię, dodaj bułki z mięsem i 100-120 ml śmietany. Gotować przez 4-5 minut i zdjąć patelnię z ognia.

8. Roladki z sosem śmietanowym podawaj na talerzu, uprzednio usuwając wykałaczki.
