Dziś przedstawiamy przepis na gładki i pyszny krem czekoladowy, który nadaje się do każdego domowego ciasta lub babeczki.

- 600 g mleka skondensowanego
- 200 g kakao
- 1 l mleka
- 800 g bitej śmietany
- 1 kg gorzkiej czekolady
Okres przydatności do spożycia: 15-20 dni w lodówce.
Do rondelka wlać mleko skondensowane i kakao. Wymieszać szpatułką. Zacznij dodawać mleko cienkim strumieniem i dokładnie mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Uważaj, aby nie pozostały grudki kakao.

2. Dodać bitą śmietanę i wymieszać za pomocą trzepaczki.
3. Postawić garnek na ogniu i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków gotuj krem, stale mieszając, przez 7-8 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Dobrze wymieszaj, aby ciasto nie przywarło do dna patelni.

4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj czekoladę. Dobrze wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
5. Przełóż krem do większej miski i wymieszaj mikserem do uzyskania kremowej i błyszczącej konsystencji.

6. Przykryj miskę folią spożywczą, tak aby dotykała kremu, i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Wskazówka: Jeśli pozostawisz krem w lodówce na dłużej, będzie on jeszcze twardszy i smaczniejszy.
Krem do babeczek jest gotowy! Podawaj ją z przyjemnością!