Te zapiekane placki ziemniaczane z serem są bardzo smaczne i aromatyczne, szybkie do przygotowania i równie szybkie do zjedzenia!

Wypełnienie:
- 3 ziemniaki
- 10 g masła
- 150 g twardego sera lub mozzarelli
- 1 szczypta soli
Na ciasto:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 8 g drożdży suszonych
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego słonecznikowego
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 4 szklanki zwykłej mąki (500 g)
Do smarowania:
- 1 żółtko
- olej roślinny słonecznikowy
1) Przygotowanie nadzienia: obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki i ugotuj w garnku.

2. Przygotuj ciasto: W misce dodaj mleko, sól, cukier, suszone drożdże, olej słonecznikowy i mąkę. Wyrobić ciasto. Powinno powstać miękkie i lepkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.

3) Usuń wodę z ziemniaków, dodaj je do miski z gałką masła i rozgnieć tłuczkiem.
Doprawić ziemniaki szczyptą soli, dodać starty ser i dalej ucierać, aż do uzyskania gładkiej masy.

5. Przełóż ciasto na blat, podziel na trzy równe części i uformuj z nich kulki.

6) Masę ziemniaczano-serową również podziel na trzy równe części.

7. Weź kulę ciasta i spłaszcz ją palcami maczanymi w oleju, aby uzyskać okrągły bochenek. Na środek nałożyć trochę nadzienia i zawinąć brzegi bochenka.


8. Rozłóż bochenek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz go jeszcze bardziej palcami, aby podwoił swoją średnicę. Przykryć folią i odstawić na 20 minut. Postępuj tak ze wszystkimi kulkami ciasta.

9. Posmaruj bochenki ubitym żółtkiem jajka. Włóż je pojedynczo do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C do uzyskania złotego koloru.

10. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj je odrobiną oleju roślinnego.

11. Smaczne i bardzo aromatyczne ciastka są gotowe! Zaproś rodzinę do stołu i podaj im z wielką przyjemnością!
