Roladki z kurczaka ze słodką papryką i serem topionym są spektakularne, smaczne, miękkie, soczyste i delikatne. Ich smak jest niesamowity! Można je przygotować do codziennych i uroczystych posiłków!

- 4 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 czerwona słodka papryka
- 180 g sera topionego
- 100 g miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- świeża cytryna – do smaku
- majonez – do smaku
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 100 g sera
- olej – do posmarowania tacy
Bułki piekliśmy w prostokątnej blasze o wymiarach 23 x 32 cm.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokrój je na podłużne plastry o grubości 7-8 mm.

2. Przykryj plastry mięsa folią spożywczą i nakłuj je z obu stron tłuczkiem do mięsa. Jeśli są za duże, przekrój je na pół.
3. Plastry mięsa posolić do smaku i posypać mielonym czarnym pieprzem (z obu stron).

4. Przygotować farsz: Miękkie masło wymieszać z drobno posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

5. Słodką paprykę i ser topiony pokroić w grube paski.

6.Uformuj roladki: Posmaruj każdy plaster mięsa odrobiną masła z przyprawami.

7.Na jednej z krótszych krawędzi ułóż plasterek słodkiej papryki i plasterek sera topionego. Następnie zwiń je w zwarty rulon.


8 Umieść bułki na posmarowanej olejem blasze do pieczenia i ułóż je szwem do dołu.

9) Posmaruj bułki majonezem.

10. Piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

11. Posypać powierzchnię bułek startym serem i zapiekać jeszcze 15 minut.


Podawaj roladki z kurczakiem ze wspaniałym sosem!

