Strona główna PRZEPISY Sekret najlepszych francuskich naleśników – nigdy nie były lepsze

Sekret najlepszych francuskich naleśników – nigdy nie były lepsze

Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności, aby otrzymać doskonałe naleśniki. Można je jeść po prostu ze śmietaną lub dżemem, można też wypełnić je mięsem lub twarogiem.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

 

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu
  • 500 ml mleka
  • 225 g mąki zwykłej
  • 3 jajka
  • 40 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego

 

Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Wymieszać trzepaczką.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

2. W mące zrobić dołek i dodać jajko. Stopniowo wmieszaj jajko i mąkę, wykonując okrężne ruchy na środku miski. Dzięki temu mąka połączy się z jajkami i nie powstaną grudki.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

3. Stopniowo dodawać mleko i nadal mieszać. Powinna ona być nieco cieplejsza niż temperatura pokojowa. W pierwszym etapie mieszania należy dodać około 200 ml mleka, aby ciasto dało się wymieszać i nie było zbyt sztywne.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

4. Roztop masło w kuchence mikrofalowej i dodaj do ciasta. Ponieważ dodajemy masło, naleśniki nie będą przywierać do patelni, nie będzie też konieczne smarowanie patelni masłem lub olejem.

5. Dodać pozostałe mleko i delikatnie wymieszać. Dlatego ważne jest, aby mleko było ciepłe. Jeśli masło jest zimne, zestali się w grudki. W takim przypadku problem rozwiąże tylko mikser.

6. Dodać ekstrakt z wanilii.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

7. Smażyć naleśniki na rozgrzanej płycie do uzyskania złotego koloru z obu stron. Z tej ilości ciasta zrobiliśmy 17 naleśników.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu

Z minimalnej ilości zwykłych składników powstają cienkie i smaczne naleśniki, które można wypełnić dowolnymi dodatkami.

Tajemství nejlepších francouzských palačinek! Nikdy nebyly lepší. Vyzkoušejte je a uvidíte, budete dělat už len TY
Źródło: retete-usoare.eu