Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności, aby otrzymać doskonałe naleśniki. Można je jeść po prostu ze śmietaną lub dżemem, można też wypełnić je mięsem lub twarogiem.


- 500 ml mleka
- 225 g mąki zwykłej
- 3 jajka
- 40 g cukru
- 40 g masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Wymieszać trzepaczką.

2. W mące zrobić dołek i dodać jajko. Stopniowo wmieszaj jajko i mąkę, wykonując okrężne ruchy na środku miski. Dzięki temu mąka połączy się z jajkami i nie powstaną grudki.

3. Stopniowo dodawać mleko i nadal mieszać. Powinna ona być nieco cieplejsza niż temperatura pokojowa. W pierwszym etapie mieszania należy dodać około 200 ml mleka, aby ciasto dało się wymieszać i nie było zbyt sztywne.

4. Roztop masło w kuchence mikrofalowej i dodaj do ciasta. Ponieważ dodajemy masło, naleśniki nie będą przywierać do patelni, nie będzie też konieczne smarowanie patelni masłem lub olejem.
5. Dodać pozostałe mleko i delikatnie wymieszać. Dlatego ważne jest, aby mleko było ciepłe. Jeśli masło jest zimne, zestali się w grudki. W takim przypadku problem rozwiąże tylko mikser.
6. Dodać ekstrakt z wanilii.

7. Smażyć naleśniki na rozgrzanej płycie do uzyskania złotego koloru z obu stron. Z tej ilości ciasta zrobiliśmy 17 naleśników.

Z minimalnej ilości zwykłych składników powstają cienkie i smaczne naleśniki, które można wypełnić dowolnymi dodatkami.
